HILVERSUM - Talpa, de investeringsmaatschappij van mediatycoon John de Mol, heeft de rechten verworven van alle zes uitwedstrijden die het Nederlands elftal in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland speelt. Het gaat om de kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië, Macedonië, Finland, Andorra, Roemenië en Armenië. Dat heeft Talpa donderdag bekendgemaakt.

De eerste wedstrijd tegen Macedonië wordt op zaterdag 9 oktober gespeeld. Het duel wordt uitgezonden op het kanaal van de kinderzender Nickelodeon. Het radioverslag zal te horen zijn op Radio 10 Gold. De Mol heeft de exclusieve rechten van alle duels, inclusief eventuele beslissingswedstrijden na de kwalificatieperiode.

Blij

De Mol is blij met de verworven uitzendrechten. "Er zijn nog maar ruim twee weken te gaan tot de eerste uitwedstrijd. Het zag er naar uit dat geen van de traditionele gegadigden de uitzendrechten zou verwerven, waardoor de kans groot werd dat het Nederlandse publiek Oranje op 9 oktober niet te zien zou krijgen. Dat heeft ons gestimuleerd om in actie te komen", aldus De Mol.

Te duur

De drie grote televisiebedrijven in Nederland (Publieke Omroep, RTL en SBS) omschreven de uitzendrechten twee weken geleden als "te duur". Het sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten bezat, vroeg een bedrag van ruim 1 miljoen euro per duel. Volgens Lex Muller, chef-sport van SBS dat de thuiswedstrijden uitzendt, was de vraagprijs ruim het dubbele dan wat de zender voor de thuisduels had betaald. Het is niet bekend wat De Mol heeft betaald.

Uitstekende manier

De Mol ziet de uitzending van de wedstrijden van het Nederlands elftal als een eerste aanzet naar het vormen van een eigen televisiezender op het kanaal van Nickelodeon. "Ik vind dit een uitstekende manier om te laten zien hoe serieus we zijn met het opzetten van een nieuw station dat de avondzendtijd van Nickelodeon gaat vullen. Van de zes wedstrijden worden de laatste twee na 1 augustus volgend jaar gespeeld. Dan verwachten wij met de nieuwe zender in de lucht te zijn. Een mooiere aanloop daar toe lijkt mij niet denkbaar."

Talpa is druk bezig om een team samen te stellen dat verantwoordelijk zal zijn voor de inhoud van de radio- en televisie-uitzendingen.