ATHENE - Kenny van Weeghel heeft voor Nederland de eerste gouden medaille op de Paralympics behaald. De informaticastudent uit Enschede wheelde woensdag op de 400 meter naar de tijd van 47,45 seconden. Daarmee was hij ruim tweetiende seconde sneller dan de Japanner Yasuoka en de Canadees Adams. De vijfde dag leverde verder drie keer zilver en twee brons op. Daardoor kwam Nederland na vijf dagen op 1x goud, 7x zilver en 3x brons.

Marion Nijhoff zwom naar zilver op de 200 meter wisselslag. De blinde zwemster uit Borculo finishte in 3.10,2, ruim zes seconden achter de Russische winnares Sokolova. Chantal Boonacker pakte brons op de 100 meter rugslag (S8). Met haar tijd van 1.24,13 was ze slechts 6/100e langzamer dan Hongaarse Pasztory die tweede werd. Het goud ging naar de ongenaakbare Israëlische Leybovitch. Pernille Thomsen, de tweede Nederlandse in de finale, werd vijfde. Bij de mannen werd Gert-Jan Schep zesde op de 100 meter rugslag.

Pieter Gruijters veroverde zijn tweede zilver. De atleet uit Helmond werd tweede bij het speerwerpen, nadat hij eerder al zilver op de vijfkamp had gewonnen. Met een afstand van 37.79 meter gooide Gruijters in de beginfase van de wedstrijd een wereldrecord. In de allerlaatste worp ging de speer van de Iraniër Naderia, die in een zwaardere handicapklasse uitkomt, naar 35.30 meter. Gecorrigeerd voor zijn handicap haalde de Iraniër daarmee een gouden plak.

Joop Stokkel en Gert Bolmer presteerden uitstekend op de eerste dag van het dressuurtoernooi. In de individuele kampioensproef haalde Stokkel een zilveren medaille en Bolmer een bronzen plak. Opvallend detail was dat Bolmer de derde plaats moet delen met de Brit Nic Sustain, die tot op een duizendste punt gelijk met Bolmer eindigde.

De vijfde dag op de Paralympics werd overschaduwd door twee dopinggevallen. Twee gewichtheffers uit Azerbeidzjan bleken positief. Bij Sara Abasova werd nandrolon ontdekt, bij Gojoendoesj Ismajlow stanozolol. Beiden werden voor het leven geschorst, omdat er sprake was van herhaling. Ismajlow won vier jaar geleden in Sydney goud maar moest dat later inleveren.