TUZLA/DEN HELDER - De nationale mannenbasketbalploeg is uitgeschakeld in de kwalificatie voor de eindronde van de Europese titelstrijd in 2005 in Belgrado. Oranje leed woensdagavond in Tuzla tegen Bosnië-Herzegovina een zware nederlaag, 86-59 (41-23). Door de overwinning werd Bosnië met het al eerder geplaatste Turkije in groep E zeker van een EK-startbewijs.

Ton Timmermans werd in zijn tweede interland topscorer met zeventien punten. Peter van Paassen kwam tot tien punten en acht rebounds. Bij Oranje ontbrak Raoul Heinen met een keelonsteking. Spelverdeler Vincent Krieger was niet helemaal fit en Mike Nahar ondervond de naweeën van een knieblessure.

Heksenketel

Bosnië begon in de heksenketel in Tuzla overdonderend en rende naar 17-0. De Nederlandse ploeg leek verlamd door de orgie van lawaai van 8000 Bosnische supporters.

"Er zaten 8000 man in een zaal waar hooguit 7000 man in konden", zag manager Peter de Bosch. "Buiten stonden nog eens 3000 man die een vals kaartje hadden gekocht. De politie had de handen vol om die mensen te kalmeren en rustig te houden."

Openingsminuten

Oranje raakte in de openingsminuten geen bal. Het einde van het eerste kwart kwam met 25-11. "Er viel geen schot goed", zag De Bosch. Bij de rust stond Nederland achttien punten achter (41-23).

In de tweede helft viel niets te redden. Bosnië ging gewoon door en bracht de eindstand op 27 punten verschil, 86-59. In Den Bosch verloor Oranje een week eerder met vijf punten verschil (77-82), maar had toen nog Elson (Denver Nuggets) in de gelederen.