ARNHEM - De politierechter in Arnhem heeft woensdag drie supporters van NEC veroordeeld tot werkstraffen variërend van 70 tot 120 uur vanwege hun aandeel in de voetbalrellen van 15 oktober na het duel tussen NEC en het Poolse Wisla Krakow.

Na de wedstrijd braken rellen uit in en rond het Goffertstadion in Nijmegen. Daarbij werden politieagenten bekogeld met stenen en kregen zij dranghekken en vuilcontainers naar hun hoofd gegooid. Het drietal zal ieder ook een boete van 300 euro moeten betalen aan de bekogelde politieagenten.

Groep

Een 29-jarige supporter werd naast de werkstraf een voorwaardelijke straf van drie weken opgelegd. De supporters maakten deel uit van een groep van twintig relschoppers die na de wedstrijd werden opgepakt.

Volgens de politierechter escaleerde het die dag door de ongebreidelde agressie van de relschoppers. Veertien supporters werden op 10 augustus veroordeeld tot celstraffen variërend van 80 tot 140 uur.

Vrijgesproken

Vijf van hen kregen naast de celstraf nog een voorwaardelijke celstraf van drie weken. Twee relschoppers werden toen vrijgesproken. Tegen een supporter is de zaak woensdag aangehouden.

Nadat NEC drie rode kaarten had gekregen, met 2-1 verloor en daardoor werd uitgeschakeld voor de UEFA-cup, sloeg de vlam in de pan in het Goffertstadion. Dat kwam mede door overmatig drankgebruik. Een supporter vertelde woensdag dat je voor 16 euro onbeperkt mocht drinken. "Wie bedenkt zoiets in godsnaam", vroeg de politierechter zich af.

Doodsangst

De politierechter liet weten dat de agenten die avond in doodsangst verkeerden. Sommigen voelden zich zo bedreigd dat zij hun pistool pakten en op het punt stonden te schieten.

Deze politieagenten, die op vrijwillige basis surveilleren bij voetbalwedstrijden, zijn zo geschrokken van de gebeurtenis dat een aantal de functie heeft neergelegd.

Karatetrap

Zeventien agenten deden aangifte en dienden een schadeclaim in. Een van hen wees op een foto aan welke relschopper hem een karatetrap had verkocht. De verdachte ontkende. Maar volgens de politierechter leveren videobeelden van de rellen wel degelijk het bewijs van zijn aandeel.

Dat gold ook voor een 25-jarige supporter die zei dat hij alleen maar tegen een vuilcontainer had aangeduwd. "Ook al is uw rol relatief klein. U hebt evengoed meegedaan", aldus de politierechter.

Stadionverbod

Naast de werkstraffen en schadevergoedingen hebben de relschoppers allemaal van de KNVB een boete van 550 euro en een stadionverbod van twee jaar gekregen.