DEN HAAG - Australiër Aurelio Vidmar lijkt na zeven jaar procederen, verhoren en onderzoeken de sleutel in het fraudeproces van Feyenoord in handen te hebben. Hij zal voor de rechtbank een verklaring moeten afleggen.

Zowel de verdachte voetbalclub, diens voorzitter Jorien van den Herik, het Openbaar Ministerie als het Gerechtshof vindt het van cruciaal belang om de voormalig spits van de Rotterdamse voetbalclub persoonlijk te verhoren. Dat kwam woensdag naar voren tijdens een zitting in het hoger beroep bij het Hof in Den Haag.

Loonbelasting

De rechtbank in Rotterdam sprak Feyenoord en Van den Herik eind 2002 vrij van belastingfraude en valsheid in geschrifte bij de transfer in 1995 van Vidmar van Standard Luik naar de Rotterdamse club. De rechtbank achtte niet bewezen dat de preses en de club opzettelijk hadden verzuimd loonbelasting te betalen over een deel van de transfersom.

Het OM eiste voor de rechtbank een boete van 1,1 miljoen euro voor de club en twaalf maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen Van den Herik. Na de vrijspraak ging het OM in beroep bij het Hof.

Videoconferentie

Daar benadrukten alle partijen het belang van een verhoor van Vidmar, de spil in de slepende fraudezaak die overigens als voetballer faalde bij Feyenoord. Het Gerechtshof stelde aanvankelijk voor de Australiër per videoconferentie te horen.

Vidmar was voor de zitting van woensdag als getuige opgeroepen, maar had kennelijk geen trek gehad in de verre reis naar Europa. Advocaat J. Hertoghs van Van den Herik opperde dat de waarheid het beste gediend is met een persoonlijke ondervraging door het Hof in Den Haag. "Een serieuze poging daartoe is ons inziens nog niet ondernomen", zei hij.

Oproep

President Van den Berg van het Hof nam die aanbeveling over en zal de Australiër opnieuw een oproep sturen. Het verhoor staat gepland voor 2 maart 2005.