SHANGHAI - Robert Doornbos rijdt vrijdag als derde rijder in de Formule 1 van Jordan in Shanghai tijdens de vrije trainingen voor de Chinese Grand Prix, die voor het eerst in de geschiedenis wordt verreden. Later krijgt hij bij de GP's van Brazilië en Japan nog een kans.

De Rotterdammer maakte dit seizoen veel indruk in de Formule 3000. Hij triomfeerde eind augustus in Spa-Francorchamps. Zijn derde plaats in het eindklassement bracht hem de onderscheiding 'beste eerstejaarscoureur'. Doornbos wordt donderdag 23 jaar.

In het voortraject van het WK Formule 1 mogen zeven formule-1-renstallen een derde rijder laten meedoen aan de vrije trainingen op vrijdag. De beste drie stallen (Ferrari, Williams en McLaren) is dat verboden.

Voor Doornbos kwam de weg vrij voor testen bij de laatste drie Grand Prix van het seizoen, omdat teamleider Eddy Jordan de Italiaanse coureur Giorgio Pantano ontsloeg. De reden luidde 'contractuele moeilijkheden'. Dat kan worden gelezen als het opdrogen van de geldbron van de rijder. Derde coureur Timo Glock (Duitsland) promoveerde en zal de laatste drie races mogen rijden naast zijn landgenoot Nick Heidfeld.

De 1,82 meter lange Rotterdammer Robert Doornbos, die in het Italiaanse Viareggio woont, begon betrekkelijk laat met autoracen, want hij wilde eerst proftennisser worden. In 1999 reed hij de Opel Lotus Winter Series, in 2000 in de Formule Ford. Het seizoen 2001 was zijn eerste in de Formule 3, in 2003 haalde hij 7 podiumplaatsen. Dit jaar debuteerde hij in de Formule 3000, letterlijk voorportaal van de Formule 1. De wedstrijden waren gekoppeld aan de Europese wedstrijden van het WK Formule 1. De wijze waarop hij in Spa-Francorchamps reed, maakte veel indruk in het racewereldje. Hij eindigde nog drie keer op het erepodium.

Het debuut in de Formule 1 als derde rijder werd financieel mogelijk gemaakt door zijn sponsors Muermans Groep en Burgfonds. Doornbos was zeer verguld met zijn kans in de Formule 1: "Dit is een verbazingwekkend jaar voor mij. De Formule 3000 is net voorbij en nu dit. De uitnodiging om bij Jordan te racen is geweldig, ook al is het jammer dat ik geen van de drie circuits waar ik mag rijden, ken. Ik pak de kans met beide handen aan en kijk zeer uit naar mijn eerste kilometers in de formule 1."

Albers

Doornbos racete landgenoot Christijan Albers voorbij. Michel Perridon probeerde Albers bij Jordan onder te brengen als testrijder voor de laatste drie races. Dat mislukte omdat Albers nog verplichtingen heeft als fabrieksrijder bij Mercedes voor de DTM. Hij moet over anderhalve week de slotrace van de serie nog rijden op Hockenheim.

Albers kreeg wel de verzekering dat hij in december op het circuit van Jerez mag testen in de formule-1-wagen van Jordan. De 25-jarige coureur uit Laren zou ook in beeld zijn bij het team van Sauber.