ROTTERDAM - De finale van de UEFA Cup woensdag in Rotterdam tussen Feyenoord en Borussia Dortmund gaat gewoon door. Dat heeft de organiserende Europese voetbalbond UEFA gezegd in een reactie op de moord op Pim Fortuyn. "We zien geen reden de finale niet zoals gepland door te laten gaan", aldus Mike Lee, directeur communicatie van de voetbalbond.

Volgens Lee zal de UEFA de situatie dinsdag met de Rotterdamse politie en het gemeentebestuur bespreken. "Als er nadere veiligheidsmaatregelen nodig zijn, zullen we die nemen", zei hij.

Het bestuur van Feyenoord wilde niets zeggen over wel of niet spelen. Fortuyn was maandagmorgen toevallig nog in stadion De Kuip.

Hij had daar een uur lang een gesprek met voorzitter Jorien van den Herik en manager Jan D. Swart van Feyenoord. Onderwerp was de veiligheid in de voetbalstadions. Feyenoord had de Rotterdamse politicus uitgenodigd om zijn standpunt te toetsen aan dat van burgemeester Cohen van Amsterdam.

Onwezenlijk

"We wilden weten of Feyenoord de kans liep dat de grootste partij van Rotterdam op termijn ook zou bepleiten dat er geen politie meer beschikbaar zijn voor onze thuiswedstrijden en de verantwoordelijkheid bij Feyenoord zou komen te liggen, zoals Cohen dat aankondigde voor Ajax en de ArenA", aldus Swart.

"Als je zo kort voor zo'n gebeurtenis met iemand hebt gesproken en gelachen, dan is zo'n weerzinwekkend bericht volstrekt onwezenlijk", aldus preses Van den Herik.

"Te meer omdat hij tegenover ons ook inderdaad over zijn eigen veiligheid heeft gesproken. Hij zei angstig te zijn omdat hij gedemoniseerd was. Hij verweet dat met name minister-president Kok, die hij ook verantwoordelijk hield voor het niet verlenen van persoonlijke beveiliging."