CACERES - Jan Boven was dinsdag de beste Nederlander in de zestiende etappe van de Ronde van Spanje: twaalfde. De rit over 190,1 kilometer van Olivenza naar Caceres over geaccidenteerde wegen werd gewonnen door José Cayetano Julia. Diens landgenoot Roberto Heras behield de leiding in de algemene rangschikking.

Voor de start van de etappe was er grote consternatie in het peloton over de dopingaffaire rond Tyler Hamilton. De 33-jarige olympisch kampioen tijdrijden, inmiddels afgestapt in de Vuelta wegens maagklachten, werd twee keer betrapt op bloeddoping. Dit gebeurde bij de Olympische Spelen in Athene en in de Ronde van Spanje. De Amerikaan was de eerste die op deze overtreding werd gevangen.

Boven

Reeds na drie kilometer van de zestiende etappe reed een groep van dertien coureurs weg uit het peloton om een grote voorsprong te nemen. Onder hen Jan Boven. In de finale, toen de kopgroep om de ritzege knokte, moest hij afhaken. José Cayetano Julia had de sterkste benen. Hij won na een korte solo en behaalde zo de derde ritzege voor zijn ploeg Kelme. De Sloveen Tadej Valjavec eindigde als tweede met twaalf seconden achterstand.

Het peloton met de overige vijf Nederlanders arriveerde met twaalf minuten achterstand in Caceres. Onderweg gaf Josepa Beloki op. De Spanjaard die meermaals op het podium van de Ronde van Frankrijk finishte, bleek nog steeds niet de oude sinds zijn zware valpartij tijdens de Tour van 2003.