AMSTERDAM - Voormalig wereldkampioen boksen Nordin Ben Salah is maandagavond op de President Kennedylaan in Amsterdam neergeschoten. Hij overleed later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag bevestigd. Over de toedracht is nog niets bekend.

Bekijk video:
Breedband / Modem

De 32-jarige in Marokko geboren Nederlander raakte rond 22.00 uur betrokken bij een schietpartij. Politiemensen troffen de zwaargewonde man op straat aan. De politie gaat uit van meerdere daders. Na een zoekactie werd op de Weesperzijde een motorfiets aangetroffen. Het is nog onduidelijk of dit voertuig iets met de schietpartij heeft te maken.

Vorig jaar september heroverde Ben Salah zijn intercontinentale WBA-titel in het supermiddengewicht. Hij was de laatste tijd actief als promotor van bokswedstrijden. Ben Salah bokste als professional 39 partijen, waarvan hij er 36 won.

Geschokt

De Nederlandse bokswereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Nordin Ben Salah. Edda Ruhling, die 'Fighting Nordin' vanaf zijn eerste wedstrijd begeleidde, had de afgelopen dagen nog regelmatig contact met de bokser die maandag op 32-jarige leeftijd werd doodgeschoten. "Hij was als een zoon voor mij."

Edda Ruhling, vrouw van boksmanager Henk Ruhling, behartigde jarenlang de zaken voor Ben Salah. "Dit is een enorme schok", luidde haar eerste reactie. "Iedereen is verbijsterd. Mijn man is er kapot van, hij kan geen woord uitbrengen."

Opgewekt

Ruhling had de afgelopen dagen niets vreemds aan Ben Salah gemerkt. "Hij was heel opgewekt. Alles leek normaal", sprak ze. "Hij voelde zich weer duizend procent okay. Nordin wilde weer dolgraag boksen, maar moest wel zijn conditie op peil brengen. Daar was hij hard mee bezig. Ook was Nordin druk met het organiseren van een boksgala in Amsterdam."

Edda Ruhling bracht in herinnering dat Ben Salah vooral in Duitsland heel populair was. Door zijn attractieve manier van boksen had hij veel fans. "Nordin was als een zoon voor mij", sprak Ruhling. "Hij zou in de toekomst ook de activiteiten van Henk overnemen."

Verschrikkelijk nieuws

Stan van den Driessche, voorzitter van de Nederlandse boksbond, sprak van "verschrikkelijk nieuws". "Ben Salah had nog zoveel voor de bokssport kunnen betekenen." De preses kende de Noord-Hollander als iemand die helemaal gek van boksen was: "Hij kon zich er helemaal in uitleven. Als bokser had-ie wat speciaals; een geweldige eindstoot. En hij wist steeds beter het goede moment te kiezen om voor de knockout te gaan."

Ook als persoon kon Van den Driessche het goed met Ben Salah vinden. "Het was een gezellige jongen. Een uitstekende bokser met wie je ook een goed gesprek kon voeren. Dit is echt een heel groot verlies. Dit had niemand verwacht."