OLIVENZA - De Amerikaanse wielrenner Tyler Hamilton is betrapt op doping. Dat is gebeurd tijdens de Ronde van Spanje. Hamilton zou een verboden bloedtransfusie hebben ondergaan. De renner van Phonak, olympisch kampioen tijdrijden, won in de Vuelta de achtste etappe, maar gaf zes dagen later op met een blessure. Een ploegarts van Phonak heeft de positieve test van Hamilton bevestigd. De contra-expertise is nog niet uitgevoerd.

Hamilton liet zijn ploegleider Alvaro Pino weten zich geen zorgen te maken. "Hij heeft me gezegd rustig te blijven omdat alles goed zal komen. Volgens Tyler is er niets aan de hand", aldus Pino. Phonak heeft voor later op de dag een persconferentie aangekondigd. Eerder dit jaar ontsloeg de Zwitserse ploeg Oscar Camenzind nadat de Zwitserse oud-wereldkampioen was betrapt op het gebruik van epo.

Hamilton zou de eerste wielrenner zijn die wordt betrapt op bloeddoping via transfusie. De internationale wielrenunie UCI voert sinds afgelopen zomer naast de traditionele urinetests ook bloedonderzoeken uit. Bloeddoping bestond al in de jaren '60, maar toen ging het om bloed van atleten zelf, dat was afgenomen en kort voor een wedstrijd in bewerkte vorm weer in het lichaam werd gebracht.

Eind jaren '80 kwam het middel epo in zwang dat de zuurstofopname van het bloed en daarmee het uithoudingsvermogen verbetert. Dat middel is inmiddels op te sporen. Sinds de Winterspelen van Salt Lake City (2002) circuleren er geruchten over het gebruik van donoren. Bij de nieuwe test, ontwikkeld in Australië, is ook die manier van doping op te sporen.

Rugblessure

Hamilton viel dit jaar met een rugblessure uit in de Ronde van Frankrijk. Hij herstelde snel want in augustus werd de 33-jarige Amerikaan olympisch kampioen tijdrijden. Hamilton dankte uitvoerig zijn begeleider, de Italiaan Luigi Cecchini, die onder andere Bjarne Riis bijstond toen die in 1996 verrassend de Ronde van Frankrijk won.