HAVANA - Met de duimen omhoog maar de lippen stijf op elkaar arriveerde Diego Maradona maandagnacht als een zielig hoopje mens op de luchthaven van Havana. De gevallen voetbalvedette van weleer gaat een nieuwe poging doen van zijn drugsverslaving af te komen in een psychiatrische inrichting op Cuba.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De beste voetballer van de jaren '80 werd op het vliegveld onthaald door de Cubaanse minister van Volksgezondheid Armando Balaguer en Fidel Castro's rechterhand Jose Miyar Barruecos, een goede vriend van Maradona. De 43-jarige Argentijn had zijn 102 kilo zware lijf gehuld in jeans en een witblauwe blouse, de kleuren van zijn vaderland. Na een medische keuring zal hij worden opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis Censam, een gesloten inrichting. Het strenge regime was een voorwaarde voor een Argentijnse rechtbank toestemming te verlenen voor de verplaatsing naar Cuba.

Hartproblemen

Maradona was in april opgenomen in het ziekenhuis van Buenos Aires wegens ernstige hartproblemen, een gevolg van zijn cocaïne-verslaving waarvoor hij al vaak tevergeefs behandeld is. Op verzoek van zijn familie werd hij daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek in de Argentijnse hoofdstad, maar daar aardde hij slecht. "Er zit hier iemand die denkt dat hij Napoleon is, een ander noemt zich Sint Martinus maar niemand gelooft dat ik Maradona ben", verklaarde hij.

Afscheid

Maandagavond had hij voor tv-camera's nog wel afscheid genomen van zijn fans. "Ik hou heel erg van jullie, ik zal mijn best doen om in leven te blijven." Maradona verbleef eerder al vier jaar op Cuba, toen op een gezondheidsboerderij waar hij wel vrijheid genoot en vrijwel dagelijks op de golfbaan te vinden was. In Censam wacht hem een strengere aanpak van zijn drugsprobleem dat hem naar eigen zeggen al twintig jaar teistert.