LONDEN - Voormalig Nottingham Forest-manager Brian Clough is maandag op 69-jarige leeftijd overleden. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis verloor hij de strijd tegen maagkanker.

Clough stond in de spits bij onder meer Middlesbrough, Sunderland en het Engelse nationale elftal. Als manager leidde hij 'kleine' clubs als Derby County en Nottingham Forest naar de landstitel. Bij die laatste formatie boekte hij ook zijn grootste successen: in 1979 en 1980 veroverde Nottingham Forest de Europa Cup I.

Clough legde zijn baan als manager van Forest in 1993 neer, toen de club degradeerde naar de First Division. Hij was toen achttien jaar in dienst van de club geweest.

Tactisch

De manager stond bekend om zijn uitgesproken mening, tactisch vernuft en voorliefde voor de korte passes. Terwijl het Engelse voetbal bekend stond om zijn lange voorzetten door de lucht, wilde Clough dat zijn spelers de bal vooral over de grond lieten rollen. "Als God wilde dat we voetbal in de lucht spelen, moet hij een grasmat in de wolken leggen", sprak Clough ooit.

Bloemen

Clough sukkelde al geruime tijd met zijn gezondheid. In januari onderging hij nog een levertransplantatie. Toen sprak hij de woorden: "Stuur me geen bloemen als ik dood ben. Als je me aardig vindt, stuur me ze wanneer ik leef."