AMSTERDAM - Na 869 doelpunten, 306 wedstrijden, 838 gele kaarten en 60 rode prenten, sloot Ajax het voetbalseizoen 2001-2002 af als kampioen van Nederland. Niet geheel verwacht. Aan de vooravond van de competitie werden vooral regerend landskampioen PSV en Feyenoord gezien als belangrijkste titelkandidaten.
Ajax
PSV
Feyenoord

PSV stuntte vooral in de eerste competitiehelft in negatieve zin. De ploeg van trainer Eric Gerets behaalde uit de eerste acht wedstrijden slechts acht punten. De titelverdediger hervond zich zelf na de winterstop en maakte weer aanspraak op het landskampioenschap. In de laatste speelronden ging het alsnog mis voor de Eindhovenaren. PSV liet - in tegenstelling tot naaste concurrent Ajax - de meeste steken vallen.

Het redelijk constant spelende Feyenoord had lange tijd de beste papieren om PSV op te volgen. Met topscorer Pierre van Hooijdonk (24 goals) en Jon-Dahl Tomasson (17) had Bert van Marwijk veruit het productiefste aanvalskoppel. Het baatte niet. In het tweede deel haakte Feyenoord voortijdig af in de race om de titel. Voornaamste 'boosdoener'; het Europese succes.

Eindstand Eredivisie 2001-2002: