KERKRADE - Het leven lacht AZ toe. Na de knappe overwinning op PAOK in Griekenland afgelopen donderdag, ontsnapte de Alkmaarse ploeg zondagmiddag met een gelijkspel (1-1) in Kerkrade. AZ stond moest de hele wedstrijd achteruit, maar Roda JC vertaalde het grote overwicht niet in een zege.

"We hebben een punt te veel gekregen", bromde AZ-coach Adriaanse. Roda JC was veel beter. Ik had meer van mijn ploeg verwacht, maar het zat er niet in."

Adriaanse wilde niet alleen het drukke programma en het reizen de schuld geven. "Natuurlijk waren mijn spelers vermoeid na het duel in Griekenland. Maar daar ligt het niet alleen aan. AZ heeft te veel spelers die alleen in balbezit denken. We slaagden er niet in om het duel te laten kantelen en weer grip op de wedstrijd te krijgen. Ik heb hoofdpijn van het piekeren, want ik wist niet welke zet ik moest maken om Roda JC in de problemen te brengen."

Vliegende start

AZ kende wel een vliegende start in het Parkstad Limburg stadion. Na exact 52 tellen kon de Alkmaarse aanhang juichen. Van Galen zag zijn vrije trap in de muur smoren, Landzaat mikte de rebound via de binnenkant van de paal in het doel. Daarmee is meteen de belangrijkste aanvalsdaad van AZ genoemd. Verder voetbalde alleen Roda JC. Met name via de offensieve vleugelverdediger Filipovic kreeg de thuisclub legio kansen. Zijn voorzetten werden echter door Sergio, Sekou en Cristiano over en naast gekopt.

Koné

Na de hervatting maakte Koné zijn terugkeer in het team van Roda JC. De veelbesproken aanvaller, die zijn transfer naar Ajax zag mislukken, omdat hij niet door de medische keuring kwam, had na bijna drie weken testen en onderzoeken in het Academisch Ziekenhuis Maastricht te horen gekregen dat hij weer mag voetballen. Ook de Ivoriaanse spits, die een aantal knappe acties in huis had, kon de beslissing echter niet forceren.

Roda-trainer Vloet zette in de slotfase alles op alles en bracht twee extra aanvallers in. Tien minuten voor tijd kreeg de thuisclub alsnog de verdiende gelijkmaker. Sergio schoot de bal fraai in de bovenhoek.

Ondanks het matige spel van zijn ploeg, sloot Adriaanse met goed gemoed de week af. "Gewonnen van Den Bosch, gewonnen van PAOK, gelijkspel tegen Roda JC. Daar had ik vooraf meteen voor getekend."