ROTTERDAM - De euforie rond FC Utrecht houdt onverminderd aan. De verrassende ploeg van succescoach Foeke Booy behaalde zondag in de Kuip de tweede indrukwekkende zege binnen vier dagen. Na de Zweedse kampioensploeg Djurgardens IF, die donderdag voor de UEFA-beker met 4-0 onderuit ging in de Galgenwaard, moest ook Feyenoord er met blamerende cijfers aan geloven: 0-3.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"FC Utrecht is de baas van Rotterdam", zongen de fans zondag uitgelaten en in die tekst zat een kern van waarheid. De Dom-stedelingen wonnen immers in de Kuip zowel in 2003 als in 2004 de Amstel Cup. Voor de trotse Booy was het de eerste competitiezege in de Kuip met FC Utrecht, dat in 35 competitieduels in Rotterdam-Zuid pas voor de derde keer won, maar wel met historische cijfers.

Booy

"Vooraf was ik misschien voor gek verklaard als ik had gezegd dat we hier met 3-0 zouden winnen", vertelde Booy, die vorige week zondag ook al NEC met 1-0 versloeg. "Achteraf valt er op 3-0 echter niets af te dingen. Het was een juiste afspiegeling van de wedstrijd. We hebben een zware week uitstekend afgesloten. We moeten de opgaande lijn zo lang mogelijk zien vast te houden en we kijken dan wel waar het schip strandt."

Feyenoord

Feyenoord, in de sterkst mogelijke opstelling volgens Gullit, speelde in de eerste helft helemaal niet zo slecht. De thuisploeg bouwde vlot en creatief op, maar ontbeerde stootkracht voorin. Alleen verdediger Saïdi was voor de rust dicht bij een treffer. Diens kopbal werd door doelman Ponk, de vervanger van de geblesseerde Terol, knap onschadelijk gemaakt.

De Rotterdamse machteloosheid was een direct gevolg van het ijzersterke optreden van FC Utrecht, dat met Shew-Atjon, De Jong en Broerse op de bank begon. Het trio behoorde tegen Djurgarden nog tot het basisteam, maar kreeg van Booy rust. "Onze selectie is breed genoeg voor een dergelijke maatregel", verklaarde Booy, die Somers, Braafheid en Keller zijn vertrouwen gaf en daarin niet werd beschaamd.

Kuijt

FC Utrecht 'stond' goed achterin en gaf nauwelijks ruimte weg. Gangmaker Kalou kwam nauwelijks los van klever Keller, Kuijt kwam er tegen mannetjesputter Schut amper aan te pas en Castelen had in Braafheid een meer dan lastige opponent.

FC Utrecht was ook in aanvallend opzicht de betere ploeg in de Kuip. Vooral van Douglas ging veel dreiging uit. De snelle vleugelspits miste in de eerste helft twee uitstekende kansen. Dankzij Schut ging het hechte collectief van coach Booy toch met een verdiende voorsprong de rust in. Hij scoorde fraai met een geplaatste kopbal uit een hoekschop van Somers, 0-1.

Ono

Na de pauze keerde Ono, die in de eerste helft geblesseerd was geraakt aan zijn enkel, niet terug bij Feyenoord. "Dat was in ons voordeel", gaf Booy toe. Gullit koos niet de aanvallend ingestelde Buffel maar verdediger Gyan als opvallende vervanger. De Belgische international, in wie Gullit donderdag in Noorwegen nog flink teleurgesteld was, mocht pas in de 58e minuut het veld in voor de fletse Goor. Het maakte Feyenoord er aanvallend niet veel sterker op.

In het Rotterdamse wanhoopsoffensief ontstonden nog wel een paar halve kansen, maar FC Utrecht raakte geen moment in paniek. Met een zondagsschot besliste Somers in de 88e minuut de wedstrijd, waarna invaller Broerse in de extra tijd de pijn bij de uitgefloten thuisploeg nog eens vergrootte, 0-3.