BARCELONA - Real Madrid is er in de Spaanse competitie niet in geslaagd de smadelijke nederlaag van afgelopen week in de Champions League tegen Bayer Leverkusen (3-0) van zich af te schudden. Het sterrenensemble, waarmee José Antonio Camacho het nu al niet meer ziet zitten, dreef zijn coach tot wanhoop door in Barcelona met 1-0 te verliezen van Espanyol. Barcelona's tweede club gaat na drie speelronden aan de leiding in de Primera Division.

Die positie is een ongekende luxe voor Espanyol, dat vorig seizoen nog tegen degradatie vocht. Atletico Madrid en FC Barcelona kwamen zondagavond, door tegen elkaar 1-1 te spelen, ook op zeven punten. Deze beide clubs delen echter de tweede plaats omdat ze één keer minder scoorden dan Espanyol.

Barcelona

Barcelona nam in het stadion Vicente Calderón nog wel een voorsprong. Giovanni van Bronckhorst zorgde halverwege de eerste helft voor 0-1. Het was al zijn tweede doelpunt. Het eerste, in de dertiende minuut, werd afgekeurd wegens hands. Oud-Ajacied Musampa bleef in de rust achter in de kleedkamer van Atletico. Marcelo Sosa was zijn vervanger. Henke Larsson draafde bij Barça op in plaats van Eto'o.

Het duel tussen de verrassende lijstaanvoerder en Real Madrid kende een spectaculair verloop, ondanks het feit dat er slechts één doelpunt werd gemaakt. Real begon het duel zonder sterspelers Beckham en Raul, die door trainer Camacho waren geofferd na de nederlaag bij Leverkusen. Daarnaast kon de geplaagde oefenmeester geen beroep doen op de geblesseerde Figo, Zidane en keeper Casillas.

Real Madrid

Hun vervangers konden de 'Koninklijke' niet aan een goed resultaat helpen. Al voor rust maakte Maxi Rodriguez (in de 41e minuut) naar later bleek de enige treffer. Op dat moment had reservekeeper Cesar al een hoofdrol voor zich opgeëist. Hij stopte tot twee keer toe een strafschop van Espanyol. In de tweede helft miste ook Ronaldo vanaf elf meter.

"De wedstrijd stond bol van de fouten en gemiste kansen", keek Camacho terug. "Ik heb geen zin om naar excuses te zoeken. Er gebeurde veel onzin. Iedereen had veel kalmer moeten handelen. Ik hou ervan om mijn team te laten voetballen. Dat hebben we vandaag niet gedaan."

Een dag later verraste Camacho vriend en vijand door zijn consequenties te trekken uit de rampweek. Hij stelde amper drie maanden nadat hij Carlos Queiroz opvolgde zijn functie in een opwelling alweer ter beschikking. Ook al is de achterstand op de koplopers maar één punt, het vertoonde spel is tot dusver ver onder de maat. Voorzitter Florentino Pérez accepteerde de ontslagaanvraag overigens niet meteen. Hij vroeg om bedenktijd en wil maandag eerst nog met Camacho praten.