EINDHOVEN - Inge de Bruijn is uit de Philips-zwemploeg gezet. Volgens coach Jacco Verhaeren en het management van het team was er onvoldoende basis om de samenwerking voort te zetten. De drievoudig olympisch kampioene en de rest van de ploeg zijn op het persoonlijke en sportieve vlak uit elkaar gegroeid.
Inge de Bruijn

Een breuk was volgens Verhaeren onafwendbaar. "Het ging gewoon niet meer. Dan is het beter uit elkaar te gaan, voordat het echt uit de hand loopt en de prestaties van Inge en de anderen eronder lijden. We kunnen elkaar nu nog recht in de ogen kijken", vertelt hij in het
Algemeen Dagblad

De Bruijn zal zich de komende maanden bij haar Amerikaanse coach Paul Bergen voorbereiden op de Europees kampioenschappen langebaan in juli in Berlijn.

De commerciële Philips-ploeg werd na de olympische successen in Sydney opgericht. De Bruijn was samen met Pieter van den Hoogenband het boegbeeld van de formatie waar ook Klaas Erik Zwering en Joris Keizer deel van uitmaken.

Schreuder

Het team heeft zich onlangs versterkt met de talentvolle Hinkelien Schreuder. Zij gaat officieel per 1 juni zwemmen voor het team. Het contract tussen de Philips-ploeg en De Bruijn liep aan het einde van dit jaar af.

Het is niet de eerste keer dat de samenwerking tussen De Bruijn en Verhaeren wordt beëindigd. In 1996, vier maanden voor de Spelen in Atlanta, zette de coach haar uit de zwemploeg van PSV. Tegen de afspraak in verscheen ze in die periode te weinig op de training.

Verhaeren wilde met zijn actie toentertijd een daad stellen en hoopte de zwemster wakker te schudden. De Bruijn miste echter het olympische toernooi. Kijkend naar de beelden op de televisie kreeg ze toch weer de motivatie om verder te gaan. Via een vriend kwam ze bij de Amerikaan Bergen terecht. Hij bracht haar weer op het juiste spoor en legde de basis voor een serie wereldrecords, wereldtitels en drie keer olympisch goud.