BRNO - Met de overwinning in de negende race te Brno heeft de Zweedse autocoureur Mattias Ekström de Deutsche Tourenwagen Masters van dit seizoen gewonnen. Door zijn vierde triomf dit seizoen werd de toppositie van de 26-jarige Audi-rijder onbereikbaar. Hij kwam op totaal 71 punten. Op 3 oktober is de laatste wedstrijd in de serie van tien op het circuit van Hockenheim.

In Brno kwam Christijan Albers niet aan de finish. Hij was op de tweede plaats gestart, maar kende onmiddellijk problemen. Hij duelleerde nog wel om de derde plaats. Na de eerste verplichte pitstop botste hij tegen de Deense Audi-rijder Tim Kristensen. De wedstrijdleiding achtte Albers schuldig en gaf hem een stop-and-go-straf.

Daarmee waren de laatste kansen op de titel van de nummer 2 in het klassement definitief verkeken. In de twaalfde ronde zette Albers zijn Mercedes stil en stapte hij uit. Zijn tweede plaats in het klassement werd overgenomen door ploeggenoot Gary Paffett uit Groot-Brittannië.

Albers, nog steeds sollicitant voor de Formule 1, had een minder seizoen dan vorig jaar. Toen won hij vier races, dit jaar slechts één. In Brno reed hij voor de derde keer niet in de punten. De Mercedes-renstal is dit seizoen ook overvleugeld door Audi met Ekström, die twee weken geleden ook op Zandvoort zegevierde. Jeroen Bleekemolen moest in Brno weer in de verouderde Opel Astra plaatsnemen. De moderne Vectra, waarover hij in zijn thuiswedstrijd beschikte, ging naar de Schot Peter Dumbreck die zijn eigen auto in Zandvoort total loss reed. Na indrukwekkende inhaalmanoeuvres bij de start eindigde hij, mede door trage pitstops, in het achterveld op de 17e plaats.