DEN BOSCH - De spelers van Ajax moeten zich in Den Bosch als in een speeltuin hebben gevoeld. Na een moeilijke week waarin zij verloren van Juventus in de Champions League en in het duel met ADO Den Haag een 3-0 voorsprong verspeelden, kregen de Amsterdammers in de Brabantse hoofdstad alle kansen om het geschonden blazoen weer enigszins op te poetsen, 5-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het verweer van de gepromoveerde Bossche ploeg was vaak van een schrijnend niveau, waardoor Ajax niet eens veel moeite hoefde te doen om met een ruime overwinning huiswaarts te keren. "We hebben gedaan wat er gezien onze status moesten doen", zei Koeman na afloop. "We hadden ook wel weer eens een overwinning nodig na twee gelijke spelen. Ik ben daarom ook tevreden. We waren aan onze stand verplicht hier te winnen."

Spreekkoren

De trainer van de Amsterdamse club was blij dat zijn elftal het hoofd koel hield in De Vliert. Hij refereerde nog maar eens aan de 3-3 tegen ADO Den Haag van een week geleden. In alle commotie die na afloop ontstond over de spreekkoren, sneeuwde het sportieve gedeelte van het duel onder. In een duel waarin Ajax niets te vrezen had, verspeelde de club een riante voorsprong.

Koeman

Koeman: "We hebben in dit duel laten zien dat we een wedstrijd wel kunnen uitspelen op de manier waarop dat moet. Nadat we vlak voor rust op een 2-0 voorsprong waren gekomen, weet je dat het normaal gesproken gedaan is. Daarbij moet ook wel aangetekend worden dat het verzet en de stootkracht van Den Bosch niet te vergelijken was met die van ADO Den Haag. Zij hebben wel alles gedaan om ons spel te ontregelen, maar daar is de afgelopen week genoeg over gezegd."

Mede door de gebrekkige tegenstand van de Brabantse club kon Ajax makkelijk uitlopen naar de riante uitslag. De kampioen van de eerste divisie van vorig seizoen was het hele duel niet meer dan een speelbal voor de Amsterdammers. Voor rust kwam de ploeg door doelpunten van Sneijder en Van der Vaart op een 2-0-achterstand. Na rust legde het elftal van Wisman Ajax helemaal niets meer in de weg. Grygera, De Jong en Van der Vaart mochten vrijwel ongehinderd de stand naar 5-0 tillen.

Wisman

"We zijn te lief geweest voor Ajax", wist de Amsterdamse trainer Wisman van Den Bosch na afloop. "Voor de pauze slaagden we er af en toe nog wel eens in om aardig mee te voetballen. In de rust heb ik bij de 2-0-achterstand nog gerefereerd aan het duel tegen Den Haag, maar alle goede bedoelingen ten spijt konden we dat op het veld niet omzetten in goed voetbal. Daar heerste de slapte en de onnauwkeurigheid."

Voor Ajax restte niets anders dan freewheelend de eerste winst in drie competitiewedstrijden binnen te hengelen. Dat Sonck een dramatische indruk maakte als diepste spits, vond Koeman niet zo erg. "Zolang andere spelers de doelpunten maken, maakt dat me niet uit. 5-0 winnen is een goede uitslag en we hebben eindelijk achterin de nul gehouden. Dat alles bij elkaar stemt me tevreden."