AMSTERDAM - Makoto Tamada heeft zondag voor eigen publiek de Grand Prix van Japan gewonnen in de Moto GP. De Honda-coureur had op het circuit van Motegi meer dan zes seconden voorsprong op de Italiaan Valentino Rossi (Yamaha), de leider in de stand om het WK. Tamada was eerder dit jaar ook al de sterkste bij de GP van Brazilië.

Rossi heeft na twaalf van de zestien races 39 punten voorsprong op naaste belager Sete Gibernau (Honda). De Spanjaard eindigde in Japan op een zesde plaats.

De zege in de 250cc ging naar Daniel Pedrosa. De Spaanse Honda-coureur versloeg zijn landgenoot Toni Elias (Honda) en boekte zijn vijfde overwinning van het seizoen. In het algemeen klassement heeft Pedrosa een voorsprong van 47 punten op de Fransman Randy de Puniet (Aprilia), die het tempo vandaag niet kon volgen en genoegen moest nemen met een elfde plaats.

In de 125cc was Andrea Dovizioso (Honda) oppermachtig. De achttienjarige Italiaan won zijn vierde race van het seizoen en verstevigde daarmee zijn leidende positie in de stand om de WK. Dovizioso heeft nu 45 punten meer dan Hector Barbera (Aprilia). De Spanjaard van Seedorf Racing viel uit.