LAUSANNE - Dario Frigo won zondag net als in 2001 de Ronde van Romandië, de laatste voorbereidingskoers op de Giro.

Tussen zijn zege van toen en die van nu ligt een wereld van verschil. Frigo werd na de Ronde van Italië een erkend dopingzondaar, kreeg een half jaar schorsing aan de broek en kan vanaf zaterdag in Groningen gaan werken aan zijn rehabilitatie.

Tijdrit

Frigo werd zondag in de afsluitende tijdrit tweede achter een andere renner, die ooit heeft toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt. Alex Zülle herwon in de lastige race tegen de klok opnieuw iets van zijn glans. In ruim achttien kilometer over geaccidenteerd terrein was de Zwitser een kleine 25 seconden sneller dan Frigo. De Brit Millar werd derde op 40 seconden.

Zülle

Zülle had zaterdag ook al de vierde etappe op zijn naam geschreven. De lastigste rit van de Zwitserse zesdaagse rittenkoers moest wegens de winterse weersomstandigheden worden ingekort van naar 86 kilometer. Zülle won de rit voor de Fransman Moncoutié en de Spanjaard Santiago Fernandez. Frigo verloor elf seconden, maar had eerder in de week al een marge met de concurrenten opgebouwd.

Dopginaffaire

Frigo was vorig jaar de hoofdrolspeler bij de dopingaffaire die de Ronde van Italië op zijn kop zette. Bij een politie-inval werden op zijn kamer verboden middelen gevonden. De Italiaan, op dat moment tweede in het klassement, werd uit de ronde gezet en onmiddellijk door zijn ploeg Fassa Bortolo ontslagen. Hij vond onderdak bij Tacconi en won eerder dit jaar al een rit in Parijs-Nice.

In het eindklassement van de Ronde van Romandië hield Frigo 47 seconden voorsprong over op Zülle. Voormalig mountainbiker Cadel Evans werd derde op 51 seconden.

Mercado

In de Ronde van Castilla y León veroverde de Spanjaard Juan Miguel Mercado zondag de leiderstrui. Mercado kwam als eerste boven op de Alto de Redondal. De renner van iBanesto nam de leiding over van zijn landgenoot David Herrero. Een andere Spanjaard, David Fernandez Domingo, won zaterdag de derde rit. De Spaanse rittenkoers eindigt maandag.

Garzelli

Stefano Garzelli won zaterdag de 26e editie van de Grote Prijs Industria & Artigianato. Na een wedstrijd over 200 kilometer met start en finish in Pistoia, versloeg de Italiaan zijn landgenoten Giuliano Figueras en Francesco Casagrande in de sprint.

Kemna

Succes was er zaterdag ook voor Rudie Kemna en de Australiër Brett Lancaster. Kemna won in Denemarken de Grote Prijs Midtbank. De renner van Bankgiroloterij was de snelste na een rit over 194 kilometer met start en finish in Herning. Hij versloeg de Pool Cezary Zamana en de Nieuw-Zeelander Gordon McCauley in de sprint.

Lancaster won zaterdag de Ronde van Overijssel. De renner van iTeamNova maakte deel uit van een kopgroep van negen waaruit hij in de finale samen met de Duitser Obst nog was ontsnapt. De amateurs van Rabobank, met drie man vertegenwoordigd, haalden de vluchters nog terug, maar in de sprint was Lancaster te snel voor de Nederlander Kenny van Hummel.