MADRID - Valencia heeft zondag voor de vijfde keer in zijn bestaan de Spaanse voetbaltitel veroverd. De ploeg won met 2-0 uit bij Malaga door doelpunten van Ayala en Aurelio voor rust. Valencia is met nog één speelronde te gaan onbereikbaar voor naaste belager Real Madrid, dat thuis tegen Mallorca niet verder kwam dan 0-0.

De Madrilenen kunnen in het jaar van hun 100-jarig bestaan toch nog één titel behalen, in de finale van de Champions League op 15 mei tegen Bayer Leverkusen.

Valencia was er sinds 1971, met voetballegende Alfredo Di Stefano als trainer, niet meer in geslaagd het kampioenschap in de wacht te slepen. De eerdere titels waren in 1942, 1944 en 1947.

Champions League

Wel bereikte het de afgelopen jaren twee keer op rij de finale van de Champions League. Beide keren verloor Valencia, in 2000 van Real Madrid met 0-3 en vervolgens in 2001 door strafschoppen van Bayern München. Dit seizoen ontbrak de ploeg in het belangrijkste Europese voetbaltoernooi door een nederlaag tegen Barcelona in het slot van de competitie. De Catalanen kwalificeerden zich voor de Champions League, Valencia moest genoegen nemen met het spelen in de UEFA-beker.

Het kampioenschap is mede de verdienste van Rafa Benitez, die de moeilijke opgave had de prestaties van de naar Internazionale vertrokken trainer Hector Cuper te evenaren. Valencia had de titel ook te danken aan middenvelder Ruben Baraja, die de eerste helft van het seizoen wegens een knieblessure moest missen.

Derby

Barcelona won in Camp Nou de derby tegen Espanyol met 2-0, met doelpunten van Kluivert voor en Xavi na rust. Door het verlies van Celta de Vigo thuis tegen FC Sevilla (1-2) houden de Catalanen uitzicht op plaatsing voor de Champions League. Real Zaragoza, de bekerkampioen van 2001, degradeerde na een 1-2 nederlaag tegen Villarreal.