ROTTERDAM - De UEFA heeft bij een dopingcontrole een verhoogde concentratie cannabinol aangetroffen in de urine van Feyenoorder en Pools international Ebi Smolarek. De Rotterdamse voetbalclub maakte dat zondagavond bekend.

De dopingcontrole had plaats na afloop van de UEFA-bekerkwartfinale tussen Feyenoord en PSV. De club is al drie weken op de hoogte van de uitslag, aldus manager Jan D. Swart. Feyenoord gelooft in de onschuld van de 21-jarige Smolarek.

Volgens Feyenoord, dat woensdagavond in de eigen Kuip de EUFA-bekerfinale tegen Borussia Dortmund speelt, gaat het om een concentratie cannabinol van 20,3 nanogram per milliliter, terwijl ,0 nanogram is toegestaan. "Een ongelooflijk kleine hoeveelheid", aldus Swart.

Hasj

Cannabinol is een afbraakproduct van cannabis, dat voorkomt in hasj en hennep. Bij de KNVB komt cannabis niet voor op de verboden lijst. "In Nederland is deze stof namelijk op de hoek van elke straat te koop", stelt Swart.

Volgens de manager is Smolarek inmiddels een verweerprocedure begonnen, met als doel vooral eerherstel. Al kan niemand nog overzien of de UEFA tot een straf zal besluiten. "Omdat de gevonden stof ook kan voorkomen in bepaalde voedingsstoffen en/of chocoladerepen die in reformwinkels verkrijgbaar zijn en die hij inderdaad heeft gebruikt."

Chocoladerepen

De door Smolarek in de arm genomen advocaat E. Vrijman zal zich volgens Feyenoord bij dit verweer beroepen op tal van wetenschappelijke publicaties uit gerenommeerde bladen. Daaruit blijkt dat consumptie van slechts geringe hoeveelheden van voedingsmiddelen en/of chocoladerepen die hennepzaad of hennepzaadolie bevatten al snel aanleiding kan geven tot een positieve uitslag bij een dopingcontrole. "Smolarek gebruikt inderdaad dergelijke producten", aldus Swart. "Sterker nog: hij eet ze vaak."

Een andere mogelijkheid die de verhoogde concentratie cannabinol kan veroorzaken is meeroken. Swart: "Ook over passief roken van hasj en marihuana in relatie tot een verhoogde concentratie bestaat wetenschappelijk bewijs, zelfs voor wat betreft de waarde die bij Ebi zou zijn gevonden."

"Dat is ook de reden dat de UEFA de norm 15 hanteert. De unie houdt automatisch rekening met de aanwezigheid van deze stof in ieders lichaam. Omtrent de juistheid van deze toegestane waarde bestaat wetenschappelijk echter verschil van mening. Er zijn wetenschappers die op grond van recent onderzoek een hogere toegestane waarde bepleiten."

Roken

Volgens Swart is zelf roken bij Smolarek uitgesloten. "Uiteraard hebben we hem daar naar gevraagd in de talloze gesprekken die we de laatste drie weken - want zolang weten we dit al - met elkaar hebben gehad. Maar die jongen zit naast een sigarettenroker al voortdurend te wapperen met z'n handen, die vindt dat heel erg smerig. Wat dat betreft steek ik mijn hand voor hem in het vuur."

Feyenoord sluit zelfs niet uit dat Smolarek in de discotheek het slachtoffer is geworden van iemand die hem de stof op een andere wijze heeft toegediend. "Er zal maar een idioot in een stampvolle discotheek iets in zijn glas hebben gedaan."