DETROIT - Het Europese team heeft vrijdag op Oakland Hills bij Detroit de leiding genomen in de tweejaarlijkse golfwedstrijd tegen de Verenigde Staten om de Ryder Cup. In de eerste vier fourballs won de titelverdediger drie partijen. Het vierde duel eindigde gelijk. Tussenstand: 3,5-0,5.

In de fourballs matchplay wordt de beste score van twee spelers die hun eigen bal spelen per hole gemeten tegen de beste van de andere partij. In de eerste wedstrijd wonnen de Schot Colin Montgomerie en de Ier Padraig Harrington sensationeel van de Amerikanen Tiger Woods en Phil Mickelson, de nummers 2 en 4 van de wereld, met 2 en 1. Een hole voor het einde stonden zij twee holes voor.

Tweede partij

In de tweede partij overklasten de Noord-Ier Darren Clarke en de Spanjaard Miguel Angel Jiménez de Amerikanen Davis Love en Chad Campbell met 5 en 4. De Spanjaard Sergio Garcia en de Engelsman Lee Westwood zegevierden met 4 en 3 over de Amerikanen David Toms en Jim Furyk. De onbeslist geëindigde partij ging tussen de Ier Paul McGinley en de Engelsman Luke Donald tegen Chris Riley en Stewart Cink.

Later op de eerste wedstrijddag van de Ryder Cup volgen nog vier partijen in foursomes matchplay. Daarin spelen twee spelers om beurten dezelfde bal en is er opnieuw scorevergelijk per hole.