AMSTERDAM - De Mobiele Eenheid is om 17.45 begonen met het ontruimen van het Leidseplein in Amsterdam. Tegen de duizend Ajax-supporters waren daar samengestroomd om het kampioenschap van hun club te vieren. De sfeer rond het plein begon feestelijk. De sfeer, die aanvankelijk feestelijk was, werd steeds grimmiger, waarna de ME ingreep met waterkanon en traangas. Later ontruimde de ME ook cafés rond het plein.
Ajax

Een aantal supporters klom in lantaarnpalen en stond op bushokjes. De politie dreef het grootste deel van de supporters in de richting van de Stadhouderskade. In de straten rond het Leidseplein bleef het onrustig. De tram- en bushokjes op het plein zijn vernield. Het tramverkeer rond het plein werd rond 15 uur stilgelegd.

De Mobiele Eenheid, die zich in colonnen hadden opgesteld nabij de stadsschouwburg, trok zich eerder op de middag terug uit de Leidestraat toen supporters zes ME-busjes bekogelden.

Nepschaal

Voor het bordes van de stadsschouwburg, waar de kampioensploeg zich doorgaans laat huldigen, scandeerden de supporters "wij willen Ajax zien." Vijftien supporters die met een nepkampioensschaal op het bordes klommen, zijn daar door de polite afgehaald.

Arena

Aan het begin van de avond is Ajax op het parkeerterrein bij het Arena-stadion gehuldigd voor het behalen van de landstitel.

Er hadden zich in de loop van zondagmiddag ongeveer 20.000 mensen bij de Arena verzameld. Cohen bedankte het publiek voor de massale belangstelling voor de huldiging. Het feest daarna vindt plaats in de Arena.

De burgemeester wilde niet ingaan op de rellen rond het Leidseplein. In de Amsterdamse binnenstad braken aan het einde van de middag rellen uit met Ajax-supporters. Die waren boos, omdat de gemeente had besloten de huldiging niet op het plein maar bij de Arena te houden.

De gemeente verwachtte al een grote drukte in de binnenstad in verband met bevrijdingsdag. Het was volgens haar ondoenlijk daar nog eens tienduizenden voetbalsupporters bij te hebben.

/SPORTGesprek Cohen met Ajax-fans loopt op niets uitAjax sleept landstitel binnen op slotdag