WENEN - Stephan Eberharter heeft zijn loopbaan in het alpineskiën beëindigd. Dat heeft de 35-jarige Oostenrijker vrijdag in Wenen bekendgemaakt. Tot de hoogtepunten in zijn carrière behoren het olympisch goud op de reuzenslalom in Salt Lake City 2002 en de wereldbekers in 2002 en 2003.

In zestien jaar profskiën veroverde hij acht medailles, vier op de Olympische Spelen en vier op de wereldkampioenschappen. Hij werd drie keer wereldkampioen: in Saalbach-Hinterglemm 1991 op de Super G en combinatie, in Sankt Moritz 2003 op de Super G. In Salt Lake City behaalde hij naast het goud ook zilver op de Super G en brons op de afdaling. In Nagano (1998) won hij olympisch zilver op de reuzenslalom.

Eberharter won 29 wereldbekerwedstrijden: 18 afdalingen, 6 Super G's en 5 reuzenslaloms. Hij won drie keer de wereldbeker op de afdaling en twee keer op de Super G. Na zijn wereldtitels in 1991 werd hij voorbijgestreefd door zijn landgenoot Hermann Maier. Door een zwaar motorongeval kwam Maier in de seizoenen 2002 en '03 amper in actie.

Daarvan profiteerde Eberharter door de wereldbekers te veroveren. In het afgelopen seizoen herstelde Maier de pikorde door Eberharter te verwijzen naar de tweede plaats. In januari werd Eberharter op 34-jarige leeftijd de oudste winnaar ooit in een wereldbekerrace door de afdaling van Kitzbühel te winnen.