Dafne Schippers heeft maandag zilver gewonnen op de 100 meter sprint bij de WK atletiek in Peking. De 23-jarige Utrechtse, die de eerste Nederlandse vrouw ooit was in een WK-finale op de 100 meter, zette een tijd neer van 10,81.

Schippers verbeterde daarmee haar Nederlandse record van 10,83, dat ze eerder op maandag in de halve finale liep. Slechts achttien vrouwen liepen ooit sneller.

Het goud ging naar de regerend wereldkampioen Shelly-Ann Fraser-Pryce. De 28-jarige Jamaicaanse was met 10,76 net iets sneller dan Schippers. Het brons was voor de Amerikaanse Tori Bowie in een tijd van 10,86.

Schippers kwam als tweede uit de startblokken, alleen Kelly-Ann Baptiste uit Trinidad en Tobago was sneller weg. Fraser-Pryce kwam echter in de eerste meters al op kop, waarna Schippers in het laatste stuk dichter bij de titelverdedigster kwam, maar ze ging haar niet voorbij.

Eerste medaille

Het zilver van Schippers is de eerste medaille van Nederland op de WK in de Chinese hoofdstad. Nadine Broersen greep zondag met een vierde plaats op de zevenkamp net naast een podiumplaats.

Met haar tijd van 10,81 is ze bovendien de snelste Europese atlete van het afgelopen decennium. De Bulgaarse Ivet Lalova was in 2004 de laatste die sneller was (10,77).

Op de eeuwige Europese ranglijst klom Schippers naar de vierde plaats. Ze komt op gelijke hoogte met voormalig topatlete Marlies Göhr uit de DDR. Het Europese record stamt uit 1998 en is met 10,73 in handen van de Française Christine Arron.

200 meter

Schippers, van origine ook een meerkampster, koos deze zomer definitief voor de sprintnummers. Ze dook dit jaar als eerste Nederlandse vrouw onder de 11 seconden. Haar record voorafgaand aan de WK was 10,92.

Later deze week komt Schippers ook nog in actie op de 200 meter en ook op die afstand is ze kanshebster voor een medaille. De finale van de 200 meter staat vrijdag gepland.

Twee jaar geleden was Schippers goed voor brons op de zevenkamp bij de WK in Moskou.