AMSTERDAM - Ajax is voor de 28ste keer kampioen van Nederland geworden. Het team van trainer Ronald Koeman, die vlak voor de winterstop de ontslagen Co Adriaanse opvolgde, bedwong NEC in Nijmegen met 2-0 .
Ajax
NEC

Hossam opende in de 25e minuut de score en vlak voor de rust maakte Van der Meyde 0-2. De tweede helft was erg matig, van beide ploegen. De zege van Ajax kwam geen moment in gevaar. Opvallend is dat middenvelder Van der Vaart met veertien treffers clubtopscorer is van Ajax. Hij is al sinds 10 februari geblesseerd. De spitsen Machlas en Hossam eindigden beiden op twaalf.

Ajax boekte dit seizoen tot nu 22 overwinningen (13 keer thuis / 9 keer uit), speelde zeven keer gelijk (twee keer thuis en vijf keer uit) en leed vijf nederlagen. Onder het bewind van Koeman werd slechts twee keer verloren. Vlak voor de kerstdagen was
FC Utrecht
Vitesse

PSV

PSV begon bij De Graafschap pas echt te voetballen toen Ajax in Nijmegen de titel al binnen had. Het leverde na een onverwachte achterstand nog een gelijkspel op, 2-2.

Ook een zege had de Eindhovenaren niet verder geholpen. Geen prijs dit seizoen, was de harde realiteit bij het opmaken van de balans in Doetinchem. "Gelukkig hebben we voor het seizoen de Johan Cruijff-schaal gepakt", zei Waterreus, de doelman. "Destijds zei ik al, dit is tenminste iets."

Gerets

Cynisme was er bij de onttroonde kampioenen, maar ook een klein beetje tevredenheid. Coach Gerets: "Voor de winterstop stonden we dertiende. Nu spelen we in Champions League. Dat is niet niks."

De Graafschap - PSV was een aantrekkelijk en vreemd duel. Hoewel de Eindhovenaren in het eerste deel alle ruimte kregen, stonden ze halverwege met 2-0 achter. De Graafschap sloeg twee keer toe via de uitval. Beide keren was de naar
AZ

PSV heerste in het tweede deel. Rommedahl (lob) en Kezman zorgden er voor dat het na iets meer dan een uur alweer gelijk was. Bruggink schoot vervolgens een vrije trap tegen de onderkant van de lat. Daarna verdween het venijn uit de aanvallen van PSV en kon De Graafschap op adem komen.

Erelijst Ajax