AMSTERDAM - Valentino Rossi heeft zondag de Grote Prijs van Spanje op zijn naam geschreven. De Italiaanse 500cc-coureur won met overmacht en heeft na drie races in het kampioenschap al 29 punten voorsprong. Jurgen van den Goorbergh pakte vier WK-punten door als twaalfde te eindigen.
Jurgen van den Goorbergh

Wakker

In de vorige wedstrijd eindigde de pas 23-jarige Rossi door een stuurfoutje nog als tweede. Ditmaal was hij wel wakker. Op het circuit van Jerez de la Frontera finishte Rossi op zijn Honda voor Dajiroh Katoh. De Japanner, die vorig jaar kampioen was in de cc, doet het verrassend goed bij zijn debuut op het hoogste niveau. Katoh bestuurt een tweetakt 500-cc-machine, Rossi een viertakt 990 cc.

Rossi nam voor 127.079 Spaanse socios in de zeventiende ronde de leiding. Hij loste zijn teamgenoot Tohru Ukawa af. Hij had wel geluk dat hij in de tweede ronde niet onderuit ging bij een touché met de Amerikaan Kenny Roberts. Hij verloor een paar plaatsen, maar was snel weer bij de les.

Ukawa eindigde als derde. Het was toch al een Honda-dag in Zuid-Spanje, want de Italiaan Loris Capirossi en de Braziliaan Alex Barros werden vierde en vijfde. Voor Yamaha eindigde de dag heel wat minder. Kopman Max Biaggi kreeg de zwarte vlag. Hij weigerde de pits in te gaan voor een tijdstraf.

Van den Goorbergh

Jurgen van den Goorbergh pakte vier WK-punten. De 32-jarige Nederlander werd twaalfde. Zijn Honda is nog niet goed genoeg om voor de voorste plaatsen te strijden, mede door problemen met de achterbanden van Bridgestone.

Criville

Het publiek nam afscheid van Alex Criville. De coureur, in 1999 de eerste en enige Spaanse wereldkampioen in de 500 cc, besloot zaterdag te stoppen. Hij maakte een ereronde in een open wagen.

Nieto

In de 250 cc vierden de fans een nieuwe Spaanse held: Fonsi Nieto. De Aprilia-rijder won voor het eerst in zijn carrière een race en is de nieuwe leider in de WK-stand. Fonsi is de neef van oud-wereldkampioen Angel Nieto. Emilio Alzamora won ook de Spaanse harten met de derde plaats. Hij profiteerde van een botsing in de laatste ronde tussen Melandri en Battaini. De Italiaan Roberto Rolfo kwam als tweede over de streep.

Jarno Janssen

Voor Jarno Janssen verliep de wedstrijd teleurstellend. De Brabander merkte al in de eerste ronde dat de achterband van zijn Honda de juiste grip miste. Hij ging naar de pits voor nieuw rubber en finishte uiteindelijk als twintigste.

In de lichtste klasse, de 125 cc, vergaloppeerde Manuel Poggiali zich in de laatste bocht. De kampioen uit San Marino probeerde koploper Lucio Cecchinello uit Italië te passeren, maar belandde in het grind. Cecchinello won, voor de Fransman Arnaud Vincent die leider is in het klassement. Hier was het publiek enthousiast over de pas 16-jarige Daniel Pedrosa. De Spanjaard wist de kopgroep bij te houden en eindigde vierde.