AMSTERDAM - De beste Nederlandse marathonloper en -loopster staan op 7 november aan de start van de meest aansprekende marathon van de wereld. Kamiel Maase en Lornah Kiplagat lopen de beruchte New York City Marathon. Voor Maase wordt het zijn debuut in de Big Apple, Kiplagat is voor de derde keer aanwezig.

Maase kondigde na zijn olympische 10 kilometer in Athene (14e) al aan dat hij definitief zou kiezen voor het langere werk op de weg. Een najaarsmarathon lag voor de hand. In oktober liep hij een nieuw Nederlands record in de marathon van Amsterdam (2.08.31), maar dit jaar kiest hij voor New York.

"Deze marathon moet je een keer hebben gelopen. Ik vind het heel spannend." Kiplagat finishte vorig jaar als derde in New York. "Ze kwam toen nog zo fris over de finish. Zij gaat nog een keer winnen hier, zeiden wij", zei Mary Wittenberg, de vice-voorzitter van de Amerikaanse organisatie, die vrijdag speciaal naar het ING-kantoor in Amsterdam was gekomen om de deelname van Maase en Kiplagat bekend te maken.