SEOUL - De Zuid-Koreaanse vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Kim Un-yong, is vrijdag in Seoul in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De 73-jarige Kim werd schuldig bevonden aan corruptie en verduistering op grote schaal.

De straf is zes maanden minder dan het vonnis van de rechtbank, begin juni. Justitie had in juni zeven jaar cel geëist. De boete van 788,29 miljoen won (560.000 euro) werd gehandhaafd. Kim werd door het IOC op 23 januari voorlopig geschorst.

Kim is oud-voorzitter van de internationale taekwondofederatie. Justitie bewees dat hij in die functie grote bedragen achterover had gedrukt. Bij een inval in zijn huis nam de politie 1 miljoen dollar aan contanten in beslag.

Het is niet de eerste keer dat Kim in het nieuws is wegens omkoping. In 1999 werd de topfunctionaris nadrukkelijk gewaarschuwd door het IOC voor zijn rol in het omkoopschandaal rond de toewijzing van de winterspelen van 2002 aan Salt Lake City. Desondanks werd hij door het IOC in 2003 herkozen als vice-president.