AMSTERDAM - Patrick Kluivert heeft zijn eerste grote daden voor Newcastle United verricht. De Nederlandse spits stond tegen Hapoel Bnei Sakhnin in de basis - Shearer en Bellamy rustten uit op de reservebank - en beloonde dat vertrouwen al voor rust met twee treffers. De laatste, met een krachtige kopbal, getuigde van zijn klasse.>

Na een uur moesten beide teams met tien man verder. De Portugese scheidsrechter Costa was de onvriendelijkheden op St. James' Park al enige tijd zat. Bij de Engelsen kreeg Nicky Butt, drie minuten nadat hij Dyer was komen aflossen, rood. Hij gaf bij een opstootje de Israëliër Abass Suan een zwieper. Diens daaraan voorafgaande actie dan wel de reactie was goed voor een tweede gele kaart.

Schalke

Bij Schalke 04 is dankzij een overtuigende zege op Metaloergs Liepaja (5-1) de vinnigste kou na het ontslag van trainer Jupp Heynckes uit de lucht. Hoewel het spel van de "koningsblauwe" ploeg uit Gelsenkirchen allesbehalve goed was, is de tweede ronde in het toernooi om de UEFA-beker daardoor al bijna zeker.

De return in Estland behoort nu een formaliteit te zijn. Ebbe Sand was al meteen bij zijn rentree de held. De uitblinkende Deen scoorde driemaal, voordat hij na ruim een uur plaatsmaakte voor Asamoah. Verdediger Oude Kamphuis speelde de hele wedstrijd, de zeventigstee van Schalke op Europees niveau.

Rode Ster

Rode Ster Belgrado had de uitschakeling door PSV in de voorronde van de Champions League nog niet verwerkt. De Servische kampioen maakt het waarschijnlijk ook in de UEFA Cup niet lang na de dikke nederlaag in St. Petersburg tegen Zenit: 4-0.

Lazio

Lazio is na de uitverkoop met een jonge selectie op weg naar Europese erkenning. De Romeinen wonnen in Oekraïne met 3-0 van Metaloergs. De doelpunten lieten in Donetsk lang op zich wachten. Rocchi, Cesar en Pandev maakten ze in het laatste kwartier.

Middlesbrough

Middlesbrough dankte de zege op Banik Ostrava ook in belangrijke mate aan een Nederlander die altijd en overal scoort, Jerrel Hasselbaink. Na een klein uur stond hij op de juiste plek om een afgeketst schot van Boateng een doeltreffend vervolg te geven. Zenden was aanvallend zeer actief maar had zelf weinig geluk in de afwerking.

Viduka, Hasselbainks Australische maatje in de spits, maakte de trip naar Tsjechië in de slotfase nog een stuk gemakkelijker: 3-0. Zijn tweede treffer, een fraaie kopbal, werd uitstekend voorbereid door de excellerende Zenden.