THESSALONIKI - AZ kan zich gaan opmaken voor het volgende bedrijf in het UEFA-bekertoernooi. De als "zeer moeilijk" betitelde eerste wedstrijd van de eerste ronde tegen PAOK werd in Thessaloniki verrassend met 3-2 gewonnen.

Door dit resultaat lijkt de return op 30 september een formaliteit. De nummer drie van Griekenland maakte in eigen stadion zo'n zwakke indruk, dat een verrassing in Alkmaar moet worden uitgesloten.

PAOK brak duidelijk het gebrek aan wedstrijden op. De competitie mocht niet eerder beginnen dan na afloop van de Paralympische Spelen in Athene. Coach Angelos Anatasiadis was daar vooraf al bang voor geweest en hij kreeg gelijk. Als AZ nog iets scherper was geweest bij de afronding van de kansen (Perez) dan was de score nog hoger uitgevallen.

Onvoorstelbaar

De eerste helft was met vier doelpunten onvoorstelbaar. Het kwartet treffers kon vallen door zwak verdedigen aan beide kanten. Bij PAOK stond bovendien een dwaze ballenvanger in het doel. Na 30 seconden liep hij traag uit naar de vrij in komende Meerdink. De rechter flankspeler, die in Alkmaar Tinus Plotseling wordt genoemd, lobde de bal hoog over het doel.

In Thessaloniki was het 's avonds na tienen nog erg warm, maar AZ leed daar niet onder. De ploeg combineerde lekker en kreeg na de misser van Meerdink nog meer kansen. In de 19e minuut week Meerdink uit naar links en verzond een diagonaal naar Van Galen die langs de grabbelende doelman Tochouroglo inkopte, 0-1. Onmiddellijk na deze treffer trok een leger mobiele eenheid het stadion binnen wegens mogelijke ongeregeldheden bij de beruchte supportersgroep van 'Ingang Vier'.

Rake kopbal

Het elftal van PAOK had tot dan nog niets laten zien, maar dat zou veranderen. Bij de eerste goede aanval werd het meteen gelijk. Spits Salpigidis schoof de bal langs Timmer na een combinatie over de linkerflank, waar Kromkamp en Jaliens voor schut gingen tegen de Yiasoumi, 1-1. Vijf minuten later stond de thuisploeg met 2-1 voor door een rake kopbal van Vokolos op aangeven van Yiasoumi. De opgekomen centrale verdediger was totaal vrijgelaten.

Verloren was er nog niets voor AZ in de eerste Europese bekerwedstrijd sinds 22 jaar (Inter in Milaan). De Alkmaarders bleven kansen krijgen. Het doelpunt van Landzaat in de 37e minuut was een hoogstandje na een combinatie met Meerdink. Nog voor rust schoot Perez voorlangs.

De leiding

Vijf minuten na de rust nam AZ toch weer de leiding. Meerdink scoorde nu zelf op aangeven van Van Galen. Pas na de derde treffer greep de Griekse trainer Angelos Anastasiadis in en zette hij Engomitis op Meerdink.

Met de voorsprong speelde AZ wat meer terug. PAOK kreeg een optisch overwicht maar kwam nauwelijks nog tot kansen. Timmer redde in de 67e minuut fraai bij een kopbal van Chasiotis. Met het verstrijken van de tijd ging het steeds slechter met PAOK.

De gevreesde supporters staken voor het eindsignaal van de Hongaarse arbiter Szabo een vak met stoelen in de brand. De rest van het publiek hield het bij gefluit en boegeroep. De spelers van AZ kregen een warm applaus mee naar de kleedkamer.