UTRECHT - Het heeft er alle schijn van dat het internationale avontuur van FC Utrecht langer gaat duren dan ooit tevoren. In de eerste ontmoeting van de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker rekende Booys formatie overtuigend af met de Zweedse kampioen Djurgardens IF, 4-0. De volgende ronde, in de vorm van een lucratief poulesysteem, is binnen bereik.

FC Utrecht had een start om van te dromen. Al na drie minuten stond het op voorsprong. Na een hoekschop van Tanghe viel de bal na de kluts voor de voeten van Van de Haar. De spits scoorde simpel uit de draai.

Opvallend daarbij was de rol van de Zweedse doelman Tourray Pa Dembo. Vooraf had de Utrechtse coach Booy hem als indrukwekkend omschreven, vanwege zijn lengte van ruim twee meter en gewicht van 105 kilogram. De reus verzuimde echter bij voorzetten ook maar een duimbreed van de doellijn te wijken.

Niet uit de verf

Het was typerend voor de Zweedse kampioen, op papier spelend vanuit een goed georganiseerde defensie en loerend op de counter. In de Galgenwaard kwamen die kwaliteiten niet uit de verf. FC Utrecht slaagde er voortdurend in de laatste lijn van Djurgardens IF te ontregelen. Bovendien gaf de thuisclub achterin geen kans weg.

Booy had het vooraf al aangegeven, FC Utrecht is volwassener geworden. De formatie speelt aardig gevarieerd aanvalsspel, weet het tempo te doseren en zijn momenten uit te kiezen. Natuurlijk was Djurgardens IF geen zwaargewicht, maar ook weer geen elftal waar men zomaar overheen loopt. FC Utrecht deed dat bij vlagen wel.

Verre ingooi

Na iets minder dan een half uur liep de thuisclub verder weg. Bij een verre ingooi van de flank bleek de Zweedse verdediging opnieuw niet bij machte in te grijpen. Schut kopte door, Tanghe scoorde (2-0). Even later had het zelfs 3-0 moeten zijn.

Na de hervatting veranderde het spelbeeld niet of nauwelijks. FC Utrecht, inmiddels met Ponk in het doel voor de aangeslagen Terol, bleef de betere. Tanghe kopte net naast, Douglas schoot rakelings over, een aardige poging van Van den Bergh werd gestuit door doelman Pa Dembo. De 3-0 kon echter niet uitblijven. Van den Bergh maakte de treffer een kwartier voor het einde, na goede acties van Tanghe en Van de Haar. Tanghe zelf, de uitblinker, zorgde in de slotminuten nog voor 4-0.