SKIEN - Het Europese debuut van Ruud Gullit als coach van Feyenoord is niet best bevallen. De Rotterdammers voldeden donderdagavond in Noorwegen allerminst aan de (hoge) verwachtingen van de oud-international. Een smadelijke remise tegen de ongelouterde tegenstander Odd Grenland bleef de Nederlandse koploper bespaard: 0-1. De Japanse international Ono scoorde een kwartier voor tijd fraai uit een vrije trap.

Gullit zei woensdag nog dat hij de wedstrijd tegen de Noorse middenmoter, die vooraf door oud-speler Van Ankeren (ex-PSV) van het niveau De Graafschap werd bestempeld, heel serieus nam. Niettemin wijzigde de oud-international zijn elftal op vijf plaatsen in vergelijking met de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente (3-1).

Ghaly, Lazovic, Buffel, Smolarek en Loovens traden in het Rotterdamse basisteam aan. Kuijt, Ono, Kalou en Castelen begonnen op de bank. Verdediger Saïdi bekeek de wedstrijd als negentiende man vanaf de tribune. Hij kreeg rust wegens een lichte liesblessure.

Concentratie

De mindere ploeg was Feyenoord donderdagavond in het amateuristische Odd Stadion. De Rotterdammers ontbeerden de juiste instelling en concentratie, twee kenmerken waarop Gullit vooraf had gehamerd. Feyenoord deed maar wat en gaf in de eerste helft de ene na de andere kans weg.

Mede dankzij doelman Babos haalde de slordige ploeg van Gullit ongeschonden de rust. In de vijfde minuut kreeg de gammele Rotterdamse defensief hulp van de lat bij een schot van Fevang. Kort daarna zag de Poolse arbiter Mikulski geen strafschop in de manier waarop Babos aanvaller Hoff onderuit haalde.

Door een zwakke passing en een matige balbehandeling was Feyenoord in de aanval nauwelijks gevaarlijk. Beste kans was vlak voor de rust voor Lazovic, die op de Duitse doelman Müller stuitte. Die actie was typerend voor spelers als Smolarek, Buffel en Lazovic zelf. De bankzitters, in Noorwegen even gepromoveerd tot basisspelers, toonden een pijnlijk gebrek aan ritme en scherpte.

Goede spoor

Met een dubbele wissel in de rust (Castelen en Ono voor Smolarek en Goor) trachtte Gullit zijn dolende ploeg op het goede spoor te zetten. Maar een overwinning, vooraf door de voormalige vedette van Milan als normaal beschouwd, leek er geen moment in te zitten. Feyenoord, dat verdediger Basto met geel zag ontsnappen na een domme elleboog tegen Hoff, kwam dankzij Ono toch nog heel goed weg op een ontnuchterende Noorse voetbalavond, 0-1.