GLASGOW - Glasgow Rangers heeft voor de dertigste keer de Schotse FA Cup veroverd. De ploeg met Arthur Numan, Fernando Ricksen en Ronald de Boer versloeg in de finale in Glasgow erfvijand en landskampioen Celtic met 3-2. Bij Rangers viel Claudio Caniggia uit met een knieblessure. De Argentijn kan zijn WK-aspiraties vergeten.

Peter Lovenkrands was de grote man aan de kant van de Rangers. Met zijn doelpunt in de 90e minuut bezorgde de Deen zijn club de beker. In de 21e minuut had hij na het openingsdoelpunt van Celtic in de negentiende minuut (Hartson) de stand weer gelijk getrokken.

In de 50e minuut zette Balde Celtic opnieuw op voorsprong, maar Barry Ferguson bracht de ploegen in de 69e minuut weer op gelijke hoogte. De aanvoerder zal Rangers vrijwel zeker verlaten. Hij gaf voorzitter/eigenaar David Murray aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Ferguson wil graag in de Premier League spelen, de Engelse competitie, die meer aanzien heeft en sterker is dan de Schotse.

Probleem

Dat is het probleem van Schotland als voetbalnatie. Het niveau is niet al te hoog en de echte topvoetballers wimpelen aanbiedingen af van Celtic en Rangers. Beide clubs zijn ongenaakbaar in eigen land, maar in de Champions League komen ze van alles tekort.

Rangers won eerder dit seizoen al de League Cup, maar in de UEFA Cup-duels met Feyenoord bleek dat de ploeg ernstig tekort schiet. In de competitie kwam Rangers geen moment in de buurt van Celtic. Onder manager Alex McLeish won Rangers dit seizoen twee bekers.

Advocaat

Dick Advocaat deed in december een stap terug en is nu technisch directeur. Onder de bondscoach van Oranje had de ploeg van de zeven Old Firms er zes verloren. Het lijkt erop dat de spelers zijn opgefleurd met een nieuw gezicht voor de groep.