CARDIFF - Arsenal heeft zaterdag de FA Cup gewonnen. De Londense club won het historische evenement door in de finale in Cardiff stadgenoot Chelsea te verslaan met 2-0. Parlour en Ljungberg maakten de doelpunten.

Vooral voor Arsenal-aanvaller Dennis Bergkamp is het binnenhalen van de FA Cup iets speciaals. Twee keer eerder draaide de eindstrijd van Engelands belangrijkste beker voor de Nederlander uit op een teleurstelling.

Blessure

In 1998 ontbrak hij wegens een blessure. Mede door een treffer van Overmars won Arsenal van het door Gullit getrainde Newcastle. Vorig seizoen viel Bergkamp tegen Liverpool pas in de laatste minuut in, bij een vergeefse poging een nederlaag af te wenden.

Nu was het wel raak. Als in de laatste maanden stond de Nederlandse aanvaller in de basis. Pas in de 72e minuut, bij een voorsprong (1-0) werd hij vervangen door Edu. "Overweldigend om dit te hebben meegemaakt", zei hij na afloop. "Een onvergetelijke dag. Nu gaan we voor de dubbel."

Fit

Zelden eerder was Bergkamp tegen het einde van het seizoen zo fit als nu. Zelf heeft hij er een simpele verklaring voor. Aangezien hij sinds 2000 niet meer speelt voor Oranje, is de herstelperiode groter en blijven veel blessures achterwege. Bovendien is coach Wenger, ruim zittend in steraanvallers, niet te beroerd hem af en toe op de bank te houden.

Hasselbaink

Onzekerheden beheersten lang de eerste 'all-Londen' eindstrijd in twintig jaar tussen de meest attractieve teams van dit seizoen uit de Premier League. Chelsea had lang het betere van het spel. De club had de pech dat Hasselbaink door een kuitblessure niet voluit kon gaan.

"Ik had er zin in", zei de Nederlandse topschutter. "Helaas heeft het niet zo mogen zijn. In grote periodes van de wedstrijd waren we beter. Vooral na de rust hadden we de kansen het duel te beslissen. Juist in die fase scoorde Arsenal. Ik had meteen het gevoel dat die treffer beslissend was."

Afstandschot

Dat doelpunt viel na zeventig minuten. Een prachtig schot van afstand van Parlour zette de koploper op voorsprong. Tien minuten later scoorde Ljungberg. De Zweed werd daarmee de eerste speler in veertig jaar (Bobby Smith/Tottenham) die in twee opeenvolgende Cup Finals een doelpunt maakte.

Arsenal won daarmee voor de achtste keer de FA Cup. Woensdag speelt de club op Old Trafford tegen Manchester United. Een punt is voldoende om ook de titel binnen te halen.