ZURICH - Vijf van de zeven vice-voorzitters van de wereldvoetbalbond FIFA hebben vrijdag het aftreden geëist van hun voorzitter Joseph Blatter. Ze reageerden geschokt op 'explosieve onthullingen' van secretaris-generaal Michel Zen-Ruffinen. De -jarige Zwitser deed op het hoofdkwartier in Zürich zoals beloofd een boekje open over Blatter en beschuldigde hem van corruptie en machtsmisbruik.

Blatter weigerde echter op te stappen tijdens de marathonvergadering van 10,5 uur. Hij wil nog steeds herkozen worden op 29 mei tijdens een congres in Seoul, waar hij het opneemt tegen de Afrikaanse kandidaat Issa Hayatou. "Ik ben door de vergadering gekozen. Als iemand me weg wil hebben, zal dat via de vergadering moeten gaan. Een FIFA-voorzitter wegsturen is geen makkelijke klus", zei de 66-jarige Blatter.

Zen-Ruffinen

Zen-Ruffinen presenteerde een 23 pagina's tellend rapport, waarin hij Blatter beschuldigde van financieel wanbeleid, machtsmisbruik, overtreding van statuten en kiezersbedrog. "Zware beschuldigingen die dringend onderzocht moeten worden", aldus oud-scheidsrechter Zen-Ruffinen. Hij sprak ook van omkoping van twee personen.

FIFA-leden waren met stomheid geslagen, vertelde de Aziatische bestuurder Chung Mong-joon Chung, die de vergadering eerder verliet. De voorzitter van de Koreaanse voetbalbond zei dat een van de leden had opgemerkt dat het materiaal ,,een bom'' voor Blatter was.

De voorzitter kon niet alle beschuldigingen weerleggen. Een deel van de antwoorden wil hij volgende week leveren. Bij het begin van de vergadering veroorzaakte hij ophef door een advocaat mee te nemen. Die moest van de 24 andere leden van het uitvoerend comité meteen weer vertrekken.

Chung

Chung haalde zelf ook uit naar Blatter, vanwege diens beslissing van 11 april om de interne auditcommissie te ontbinden. Die commissie moest de financiële huishouding van de FIFA doorlichten na voortdurende berichten over malversaties. Blatter schorste het onderzoek, omdat Chung en de Schotse commissievoorzitter David Wall naar de pers zouden hebben gelekt. Chung, een van de 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA, ontkende dat vrijdag in alle toonaarden.

Hij zei ook dat Blatter niet bevoegd was om alleen tot ontbinding te besluiten. "Ik eis, ook namens andere leden van het comité, dat het onderzoek wordt voortgezet. De poging van meneer Blatter om zich de autoriteit van het gehele comité toe te eigenen moet worden gestopt. FIFA staat voor het ergste integriteitsprobleem sinds zijn oprichting."

Financieel onderzoek

Chung kreeg laat op de vrijdagavond zijn zin. De FIFA maakte via een communique bekend dat het financiële onderzoek - na de WK - zal worden hervat. Verder riep het uitvoerend comité in die mededeling op tot samenwerking tussen Blatter en zijn 'rivaal' Zen-Ruffinen. Alleen dan kan de WK in Japan en Zuid-Korea een succes worden, menen de leden van het uitvoerend comité.