THESSALONIKI - Koel blijven in heet Thessaloniki. Dat is de opdracht van coach Co Adriaanse aan de spelers van AZ voor de UEFA-bekerwedstrijd in Thessaloniki tegen PAOK, de Griekse nummer 3. De Alkmaarse club wil in de eerste Europese bekerwedstrijd een goed resultaat halen, nog wel uit het land van Europees kampioen Griekenland.

Adriaanse kende aan de vooravond van het duel de Griekse tegenstander drie grote voordelen toe. "PAOK heeft de laatste zeven jaar Europees gespeeld, AZ 22 jaar helemaal niet. Het is in Thessaloniki ook erg warm, zelfs laat op de avond als wij tegen elkaar spelen.

Heksenketel

Tenslotte maakt het Griekse publiek er een heksenketel van. De spelers van AZ zullen daarom absoluut koel moeten blijven, de emoties onder controle houden. Is dit te trainen? Ik meen van niet. We moeten er maar op hopen. De uitkomst zal voor mij een verrassing zijn. Voordeeltje voor ons is dat de meeste spelers in de leeftijd zijn tussen de 25 en begin 30."

Gefopt

Bij aankomst met de ploeg in Griekenland woensdag bleek Adriaanse door mensen van PAOK te zijn beetgenomen. Bij zijn laatste spionage van de tegenstander vroeg hij - reglementair - of hij de wedstrijdbal mee kon krijgen. Dat kon. Dit was de bal die bij de WK in 2002 was gebruikt. PAOK had er de laatste bekerwedstrijd mee gespeeld. In Alkmaar oefende AZ ermee. Wat bleek in Thessaloniki? Er zal worden gespeeld met de grijze bal van het laatste EK. Gefopt! Adriaanse kon er wel om lachen. "Ik heb inderdaad niet gevraagd om de bal waarmee wij tegen PAOK spelen."

Coach Anastiadis Angelos zag niet zo veel voordelen voor zijn team. "AZ heeft veel meer wedstrijden gespeeld dan PAOK. Onze competitie is niet eens begonnen. Ik hoop dat we dat verschil kunnen wegpoetsen."

AZ zal tegen PAOK waarschijnlijk in dezelfde opstelling spelen als vrijdag tegen FC Den Bosch met Meerdink als vervanger voor de thuisgebleven Elkhattabi (vliegangst). De formatie is: Timmer; Kromkamp, Jaliens, Opdam en De Cler; Landzaat, Van Galen en Lindenbergh; Meerdink, Huijsegems en Perez.