AMSTERDAM - Ajax-trainer Ronald Koeman vond dat zijn ploeg in het eerste Champions League-duel met Juventus (0-1) niets te verwijten viel. "We hebben binnen onze mogelijkheden het Juventus zo moeilijk mogelijk gemaakt", keek de coach terug. "Qua resultaat ben ik niet tevreden, maar ik kan de ploeg niets verwijten."

Koeman had wel geconstateerd dat Ajax na een sterk openingskwartier was teruggevallen. "We gingen de lange bal van achteruit hanteren, er was geen opbouw meer. Dat zouden jongens als Heitinga, De Jong en keeper Stekelenburg, die hun opleiding hier hebben genoten, anders moeten oplossen."

Geluk ontbrak, vond Koeman. "We krijgen vier, vijf kansen, dan moet je scherp zijn maar ook een beetje geluk hebben." Teleurstelling en tevredenheid streden bij de Ajax-coach dan ook om voorrang. "Het klinkt misschien raar als je hebt verloren. Maar ik ben tevreden met de prestatie van mijn elftal, ondanks het verlies. Maar dat is nu eenmaal de realiteit."

Koeman vond dat zijn elftal in het treffen met de geslepen Italianen meer verdiend had. "Zeker in de eerste fase na rust hadden we het beste van het spel. Toen speelden we zoals we hadden willen beginnen. Ik vind dat we in die fase wel een treffer hadden verdiend."

Over de eerste helft was Koeman minder te spreken. De Amsterdammers durfden volgens de oefenmeester niet te spelen zoals hij graag had gewild. Van een degelijke opbouw was geen sprake. "Daardoor loop je achteruit. Verdedigend ben ik echter wel tevreden. Ik denk dat dit duel de beste wedstrijd was die we hebben gespeeld. Dat is vreemd omdat we toch tegen ervaren spitsen speelden, maar blijkbaar kunnen de spelers zich voor dit soort wedstrijden beter opladen. Dat heeft met mentaliteit te maken."