RIJSWIJK - Ruud van Nistelrooij is eindelijk terug bij Manchester United, en hoe. De Nederlandse aanvalsleider maakte tegen Olympique Lyon een achterstand van 2-0 ongedaan. Met zijn twee treffers verbeterde hij het clubrecord dat hij deelde met Denis Law. Van Nistelrooij staat nu op 30 doelpunten in de Europese competitie.

Lyon-coach Le Guen bewees de aanhang nog maar weer eens dat hij afgelopen zomer aardig heeft ingekocht. De Franse kampioen, al voor de vijfde keer op rij deelnemer in de Champions League, haalde Frau bij Sochaux, verwelkomde Wiltord wiens zitvlees bij Arsenal te dik was geworden, en ging verder op de Braziliaanse toer met het aantrekken van verdediger Cris als opvolger van Edmilson.

Alle nieuwelingen presenteerden zich tegen Manchester United als belangrijke aanwinsten. Cris opende de score tien minuten voor rust. Hij tikte de bal van dichtbij binnen nadat de Amerikaanse doelman Howard een verraderlijke vrije trap van Juninho Pernambucano niet onder controle had gekregen. Frau maakte er 2-0 van, na een fraaie actie van de onzelfzuchtige Wiltord.

Evenwicht

De Engelse ploeg stelde er weinig tegenover. Het pittige gesprek van Ferguson in de rust hielp. Vooral van Nistelrooij voelde zich kennelijk aangesproken. Hij herstelde het evenwicht in vijf minuten tijd. Eerst kopte de oud-PSV'er een voorzet van Cristiano Ronaldo binnen, vervolgens werkte hij een volkomen mislukt schot van dezelfde Portugees achter doelman Coupet.

In dezelfde groep D prees Fenerbahce zich gelukkig met Sparta Praag als eerste opponent (1-0), nog wel in Istanbul en zonder spelbepaler Poborsky. Na een onwennig begin barstte het stadion na ruim een kwartier uit zijn voegen. De Braziliaan Alex gaf uit een hoekschop goed voor, Pierre van Hooijdonk rees boven iedereen uit en kopte prachtig laag in de hoek raak.

Gooi en smijtwerk in Rome waar de plaatselijke AS zich liet beetnemen door Dynamo Moskou en nog gepakt gaat worden door de UEFA. Na een halfuur krulde Gavrancic een vrije trap over de muur in het net: 0-1. In blessuretijd van de eerste helft kreeg Mexes rood wegens schoppen naar Verpakovskis.

Malloot

Anders Frisk zag het, Italiaanse toeschouwers zagen het anders. Een malloot in het publiek nam even later wraak door de Zweedse scheidsrechter op weg naar de kleedkamer een aansteker naar het hoofd te gooien en te verwonden. Het slachtoffer moest zich medisch laten behandelen en staakte het duel.

Leverkusen had halverwege een voordelige marge ten opzichte van de sterrenformatie van Real Madrid, op volle sterkte met Beckham, Raul, Zidane, Figo en Ronaldo. Dat de laatste drie vroegtijdig werden gewisseld, zei genoeg. De Poolse international Krzynowek zette de Duitsers op 1-0. França en Berbatov beslisten het duel al snel na de hervatting.

In groep A geen grote affaires. Liverpool, zelfverzekerd bezig onder leiding van de Spanjaard Benitez, overtuigde tegen AS Monaco. Djibril Cissé, voor de nodige euro's weggelokt bij Auxerre, had na 22 minuten als eerste succes. Pas in de slotfase bepaalde de Tsjech Baros de eindstand op 2-0. In La Coruna kwamen Deportivo en Olympiakos niet aan scoren toe.