AMSTERDAM - Met verrassend fris en aanvallend voetbal is Ajax woensdag de Champions League begonnen. Het vaak frivole spel van de jonge Amsterdamse ploeg bleek echter niet genoeg om de geslepen vedetten van Juventus te kloppen. Voetbal in de Europese top wordt vaak beslist op momenten. De Italianen beheersten die kunst, zoals het Italianen ook betaamt, in Amsterdam het beste, 0-1.

De technische staf van Ajax bleek de geheime training van dinsdag te hebben benut om een nieuwe strijdwijze uit te dokteren. Tegen de Italiaanse grootmacht durfde Koeman het aan om slechts drie echte verdedigers op te stellen. Grygera en De Jong waren belast met de bewaking van het Turijnse spitsenkoppel Ibrahimovic en Del Piero. Heitinga werd daardoor de vrije man die moest zorgen voor de opbouw.

Warm welkom

Aan de kant van Juventus was het meespelen van Ibrahimovic een verrassing, al bleek een lichte blessure van Trezeguet mede debet aan de basisplaats van de ex-Ajacied. De Zweed kreeg in de ArenA overigens een warm welkom. In een week die tot nu toe gedomineerd werd door nieuws over hatelijke spreekkoren, vielen de warme toejuichingen extra op. Respect voor een voormalige speler is in Nederlands immers geen vanzelfsprekendheid.

De gewaagde opstelling van Ajax leek al vroeg in de wedstrijd succes te sorteren. Wesley Sonck besloot al in de tweede minuut vanaf 20 meter hard uit te halen, maar zag zijn schot via de onderkant van de lat weer terug in het veld springen. De verrassende inzet van de Belg was voor rust meteen een zeldzaam aanvallend hoogtepunt aan Amsterdamse zijde. Verdedigend had Ajax het duel redelijk onder controle, maar offensief kon de ploeg in de eerste helft geen vuist maken.

Experimentele defensie

De experimentele defensie van Ajax bleef gedurende de eerste helft aardig op de been. Koeman had besloten Obodai op te offeren om de Tsjechische meester Nedved te schaduwen. Dat werkte aardig. Nedved ergerde zich op het veld zichtbaar aan zijn Ghanese schaduw en kon niet de rol spelen die hij normaal heeft bij Juventus. Aan de rechterkant ving Maxwell Camoranesi op, ook een speler die vanaf het middenveld voor aansluiting zorgt bij Juventus.

Toch was het juist Nedved die vlak voor rust de openingstreffer maakte. De 30-jarige balvirtuoos rondde een halve kans op artistieke wijze af. Hij besloot een afvallende bal met de buitenkant van zijn rechtervoet achter Stekelenburg te stiften, 0-1.

Onrust

Na de pauze gooide Ajax gesteund door het Amsterdamse publiek de schroom wat meer van zich af. Mitea werd veelvuldig gezocht en hij stichtte met zijn acties veel onrust in de Italiaanse defensie.

Binnen een kwartier in de tweede helft was hij met drie voorzetten levensgevaarlijk. Bij de eerste kwam Pienaar net te laat, de tweede was net niet op maat voor Van der Vaart en de aanvoerder kwam even daarna een teentje tekort om een fantastische dieptepass van Mitea doeltreffend af te ronden.

Wissels

Koeman gaf daarna met zijn wissels de aanvallende pretenties van zijn team aan. Hij haalde Obodai naar de kant ten faveure van spits Anastasiou en verving Sneijder voor rechtsbuiten De Mul. Ondanks de vervangingen slaagden de Amsterdammers er niet in om de gelijkmaker te forceren.

Ajax startte het Europese avontuur daardoor met een 1-0 nederlaag. Geen schande, al vooraf werd Juventus als sterkste tegenstander ingeschaald. Maar gezien het spel in de tweede helft, zal het puntenverlies toch venijnig steken bij de landskampioen.