BAARLE-HERTOG - Jans Koerts rijdt volgend seizoen voor de Franse wielerploeg Cofidis. De 35-jarige Nederlandse wielrenner heeft op voorspraak van de Australiër Stuart O'Grady een 1-jarig contract aangeboden gekregen. Koerts kwam afgelopen seizoen uit voor de Belgische formatie Chocolade Jacques, waar zijn contract afliep.

"Ik wacht nog op het contract van Cofidis, maar we zijn er uit. O'Grady wilde er graag iemand bij hebben die zonder te zeuren zijn werk doet. Ik moet ervoor zorgen dat hij straks in de finales voorin op de juiste plek zit", zegt de sprinter over zijn nieuwe uitdaging. O'Grady won dit jaar onder meer een Touretappe en de wereldbekerklassieker in Hamburg.

Koerts is opgetogen over de nieuwe kans bij de ploeg die dit seizoen enige tijd afwezig was in het peloton wegens allerlei dopingperikelen. De directie haalde de ploeg uit competitie om de beschuldigingen van dopegebruik diepgaand te onderzoeken. Op 5 mei keerde Cofidis terug in het peloton. "Ondanks dat ik de laatste jaren een zeer redelijk aantal overwinningen heb behaald, moest ik bijna altijd smeken om een nieuw contract. Dit is een prachtige kans."

Koerts, die in het verleden gangmaker was van sprintkanonnen als Jean-Paul van Poppel en Robbie McEwen, kent O'Grady al jaren. De Nederlander heeft een Australische vrouw en is doorgaans zo'n drie maanden per jaar Down Under. In die periode rijdt hij er ook koersen. "Dan leer je Stuart wel kennen. Hij had al vaker gezegd dat ik eens bij hem moest komen rijden. Nu komt het er eindelijk van."

Prestaties

Dit jaar vielen de prestaties van Koerts wat tegen. Vooral door allerlei fysieke tegenslag. "Mijn eigen sprints kwamen er dit seizoen niet zo uit. In Duinkerken ben ik hard gevallen en daarna weer te vroeg gaan fietsen. Pas na het Nederlands kampioenschap kwam ik weer een beetje in het ritme."

Over zijn programma bij Cofidis is nog niets bekend, maar Koerts hoopt een beetje op de Ronde van Frankrijk, vooral omdat die etappekoers ook voor O'Grady belangrijk is. "Ik zal wat beter over de bergen moeten. Maar het zou wel mooi zijn als ik die wedstrijd nog een keer mag doen."

In 2000 reed Koerts voor Farm Frites de Ronde van Frankrijk. Als debutant moest hij na de achtste rit de strijd staken. Hij kwam op de dag dat Erik Dekker in Villeneuve-sur-Lot de winst opstreek te laat binnen. Daarvoor was hij vier keer bij de eerste tien in een etappe geëindigd. "Ik begon wat ziek aan de Tour, had diarree. Ik zou de Tour toch nog een keer tot een goed einde willen brengen."