Tour de France

Doelen in Parijs houden matige klimmers op de been

Tom Leezer en Albert Timmer zijn geen liefhebbers van het lange klimwerk, maar het tweetal rekent er toch op dat ze de Tour de France kunnen voltooien.

De Nederlanders zijn na Dylan van Baarle en Pieter Weening de slechtst geklasseerde Nederlanders in het algemeen klassement.

"Ik ben wel vermoeid, dat kan ik niet ontkennen. Ik heb niet superveel zin om twintig bergen over te rijden, maar denk dat het geen probleem wordt", aldus Timmer tegen NU.nl.

De renner van Giant-Alpecin is niet gevallen in de eerste twee weken en heeft met de sprinttrein rond John Degenkolb nog een doel voor de afsluitende etappe in Parijs.

"Daar ligt nog echt een kans en daar willen we voor gaan. Dat houdt me wel gemotiveerd om het goed te doen in de bergen."

Moraal

Leezer is in de Pyreneeën juist hard gevallen en worstelde zich door de laatste paar dagen voor de rustdag heen. "De impact is blijkbaar vrij groot op een lichaam. Dat heeft wat hersteltijd nodig en die tijd heb ik niet."

"Ik heb niet gedacht aan afstappen en het geeft ook moraal dat we met Robert Gesink goed in het klassement staan. Ik wil hem tot Parijs graag nog in een goede positie helpen", legt de renner van Lotto-Jumbo uit. Timmer en Leezer beleefden al wel wat moeilijke dagen achter in het peloton.

"Toen we maandag aan de laatste klim begonnen, stopten er gewoon dertig of veertig mensen met fietsen en gingen we het rustig aan doen. Dat gaat in de bergen niet anders zijn", zegt de 30-jarige Timmer, die in zijn vijfde Tour naar eigen zeggen pas één slechte dag heeft gehad.

Sterven

De één jaar jongere Leezer had het juist zondag erg zwaar. "We hebben tien kilometer lang op 100 meter gezwommen met een groep van tien man. Toen bleek dat er een groepje achter ons reed en heb ik die knakkers verteld dat ze moesten wachten."

"Toch bleef iedereen volle bak draaien. Ze zitten dan zo in hun eigen coconnetje te sterven en beseffen niet wat beter is om de finish te halen. Het is natuurlijk stom om met twee groepen waar een minuut tussen zit op drie minuten te blijven zwemmen. Uiteindelijk hebben de ploegleiders het geregeld en hebben we met 25 man een ploegentijdrit naar de finish gereden."

Leezer is bezig aan zijn derde Tour en heeft het nog nooit zo moeilijk gehad. "Als ik puur kijk naar de manier van koersen is dit de zwaarste. Er is ontzettend veel stress geweest om de juiste positie in de eerste week en de tweede was ook nog eens superlastig. Helaas zijn de bergen die nog moeten komen ook niet makkelijk."

Transfercarrousel Formule 1

Transfercarrousel Formule 1
Welke coureur rijdt waar in 2019? En wie zijn in beeld voor welk stoeltje in de koningsklasse?
Tip de redactie