De bijna geslaagde aanval van Wilco Kelderman sprak de ploegleiding van Lotto-Jumbo aan, maar toch blijft de Nederlandse equipe zich in de Tour de France focussen op het klassement van kopman Robert Gesink.

"Hij blijft de prioriteit", zegt ploegleider Nico Verhoeven. De formatie wil de ontsnappingen zorgvuldig uitzoeken. "We gaan er alleen voor als er echt kansen op een ritzege zijn. Anders doen we het niet."

Kelderman was vrijdag in de dertiende rit naar Rodez dicht bij dagsucces, maar strandde als laatst overgebleven lid van een kopgroep op 250 meter van de finish. Greg Van Avermaet passeerde de klimmer en won de etappe.

​De rit van zaterdag naar Mende wordt afgesloten met een korte, maar loodzware klim. Verhoeven durft nog niet te zeggen of het een strijd tussen de klassementsrenners wordt of dat een aanvaller er met de winst vandoor gaat.

"Het zou kunnen dat we iemand meesturen, maar dan moet dat wel de juiste zijn. Laurens ten Dam of Steven Kruijswijk? Het zou kunnen. Weer Kelderman? Ik denk dat die in zijn hok blijft zitten deze keer."

Lossen

Het belangrijkste voor Verhoeven blijft hoe Gesink de dag doorkomt. "Hij heeft vrijdag net als de andere kopmannen flink afgezien. Deze rit gaat het nog meer bergop. Het is echt meer voor de klassementsmannen of iemand als Joaquim Rodriguez."

"De einduitslag blijft alleen afhankelijk van de ploegen die geïnteresseerd zijn om de kopgroep terug te halen. Dat is elke keer de vraag. Vrijdag moest de ene na de andere helper al lossen."

Gesink bezet momenteel de zevende plek in het algemeen klassement. De 29-jarige Achterhoeker heeft een achterstand van vijf minuten en 32 seconden op geletruidrager Chris Froome.