​Wilco Kelderman baalde ervan dat hij zijn sterke dag in de dertiende etappe van de Tour de France vrijdag niet kon bekronen met de dagzege.

De 24-jarige Nederlander reed min of meer de hele dag op kop tussen Muret en Rodez, maar werd in de laatste 250 meter voorbijgestreefd. "Jammer. Dat doet echt pijn", beaamt Kelderman na afloop van de heuvelachtige rit.

Hoewel de renner van Lotto-Jumbo samen met onder anderen Thomas De Gendt en Cyril Gautier bijna 200 kilometer lang in een kopgroep zat, had de Amersfoorter een hard hoofd in een goede afloop.

"We hadden het bijna, maar helaas. Na 100 kilometer is er altijd een momentje dat we moeten versnellen als kopgroep. Dat doet altijd heel veel pijn en dan denk je dat we het nooit gaan redden. Het was ook zo zwaar, echt de hele dag afzien. De hele tijd tegenwind en maar die bergjes op en af."

Rugklachten

De voorsprong, die gedurende de etappe nooit boven de vier minuten kwam, was vlak voor het laatste klimmetje van ruim 500 meter nog maar tien seconden. "Ik geloofde even in de zege toen ik langs Thomas ging. Ik dacht: vol naar de finish en dan zien we wel. Ik heb eigenlijk niet achterom gekeken en toen kwamen ze langszij."

De knappe rit van Kelderman kwam onverwachts, want de klimmer klaagde de afgelopen dagen nog over zijn rug, die zwaar gehavend is na een paar valpartijen in de eerste week. "In het begin had ik nog last, maar op een gegeven moment voel ik het niet meer. Als de benen pijn gaan doen, voel je de rest niet meer. Het gaat deze Tour niet meer herstellen, maar er valt mee te koersen."

Kelderman, wiens klassementsambities door de val snel verdwenen waren, twijfelt nog of hij straks in de Alpen nog een poging gaat wagen met een kopgroep. De zevende plek van Robert Gesink in het algemeen klassement moet ook verdedigd worden. "Ik denk dat ik hem vooral moet helpen."