Cortisolwaarden Boom weer op normaal niveau volgens Astana

De cortisolwaarden van Lars Boom zitten weer op een normaal niveau. Dat meldde zijn ploeg Astana woensdag nadat een onafhankelijke arts de Nederlander nogmaals had onderzocht.

"De cortisolwaarden van Boom vertonen geen tekenen van ziekte of gezondheidsrisico's voor de rest van de Tour", aldus de equipe van ploegleider Aleksandre Vinokoerov in een verklaring.

Tijdens een test voorafgaand aan de Tour waren bij Boom 'abnormaal lage' waarden aangetroffen, wat erop zou kunnen duiden dat hij niet helemaal in orde was.

Op basis van de MPCC-regels, waaraan Astana zich had geconformeerd, zou de 29-jarige Brabander daarom eigenlijk helemaal niet mogen starten in de Tour. Toch stond Boom zaterdag 'gewoon' aan het vertrek in Utrecht.

De MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport, besloot Astana daarop voorlopig te schorsen.

Astmapuffer

Onduidelijk is waarom het cortisolgehalte in het bloed van Boom vorige week zo laag was. Zelf wees de Brabander op de puffer tegen astma die hij al jaren gebruikt. "Hij heeft, zonder dat het verboden is, misschien wat meer gepuft de laatste weken", zei het hoofd van de medische staf van Astana zaterdag.

"Er zijn veel studies die aantonen dat als je meer puft je natuurlijke cortisonen, je cortisolwaarde dus, naar beneden gaan. Ik ben er bijna 99 procent zeker van dat bij de volgende test alles normaal zal zijn."

Boom werd maandag onder supervisie van een onafhankelijke arts nogmaals gecontroleerd, net als al zijn teamgenoten. Daarbij was alles volgens de ploeg weer normaal. "Boom en Astana zijn en blijven voorstanders van de antidopingmaatregelen van de UCI en de MPCC", staat in de verklaring.

Lees meer over:

Transfercarrousel Formule 1

Transfercarrousel Formule 1
Welke coureur rijdt waar in 2019? En wie zijn in beeld voor welk stoeltje in de koningsklasse?
Tip de redactie