Tour de France

Mollema telt af naar eerste bergritten door Pyreneeën

Bauke Mollema telt af naar volgende week, wanneer de relatief vlakke eerste Tourweek erop zit en het peloton de eerste echte bergetappes gaat bedwingen.

Woensdag tussen Arras en Amiens speelden wind en regen de renners opnieuw parten en dat leidde tot meerdere valpartijen.

Net als woensdag op de kasseien was er van een serieus slagveld echter geen sprake. Pieter Weening en Steven Kruijswijk gingen een keer onderuit, maar konden hun weg vervolgen. Nacer Bouhanni moest na een val de strijd staken, evenals Jack Bauer en Michael Albasini.

Ook Mollema kwam ditmaal niet ongeschonden uit de etappe. Na een kleine vijftig kilometer ging de kopman van Trek tegen het asfalt. "Mijn voorwiel gleed weg in een bocht en daar lag ik", aldus Mollema in Amiens, waar de Duitser André Greipel de massasprint won.

De schade bij Mollema bleef beperkt tot schaafwonden op heup en enkel. Het was pas de eerste keer dat de 28-jarige coureur in deze hectische Tour onderuitging. "Er zijn jongens die al drie of vier keer op de grond hebben gelegen. Ik mag dus niet klagen."

Risico's

Mollema sprak zich kort voor de Tour uit over de naar zijn mening onverantwoorde gevaren waaraan renners tegenwoordig bloot worden gesteld. Met name in de rit naar Hoei werden zijn woorden bevestigd, maar zijn val woensdag kon hij alleen zichzelf aanrekenen.

"Gewoon stom. Het was opnieuw nerveus in het peloton, maar dit was gewoon mijn eigen fout. Ach, dit hoort er een beetje bij, gelukkig lag het tempo niet zo hoog."

De schrik zat er wel even in bij de Groninger die teamgenoot Fabian Cancellara de strijd al zag staken. "Maar later ben ik weer gewoon met een paar ploeggenoten voorin gaan rijden. Er stond wind en het risico was te groot dat het peloton zou breken."

'Mijn ding doen'

Donderdag volgt een rit langs de Normandische kust, vrijdag een vlakke etappe naar Fougères en zaterdag de Muur van Bretagne. Daarna volgt nog een ploegentijdrit en vervolgens reist het peloton richting de Pyreneeën.

"Dit zijn voor renners als ik niet echt leuke etappes", uit Mollema zijn ongenoegen over de eerste Tourweek. "Ik wil gewoon in de bergen mijn ding doen. Deze week ben je gewoon blij als je heel de finish haalt."

Lees meer over:

Transfercarrousel Formule 1

Transfercarrousel Formule 1
Welke coureur rijdt waar in 2019? En wie zijn in beeld voor welk stoeltje in de koningsklasse?
Tip de redactie