'Mollema heeft leidersrol Cancellara moeiteloos overgenomen'

Voor de start van de Tour de France waren er nog wat twijfels over de vorm van Bauke Mollema na een moeizame Dauphiné. De kopman van Trek toonde in de eerste vier dagen echter aan in goede conditie te zijn.

Waar Mollema vorig jaar nog bijna drie minuten verloor in de kasseienrit, maakte hij nu deel uit van de voorste groep. De kasseienrit was weliswaar een stuk minder zwaar en nat dan in 2014, toch was er opluchting bij zijn ploeg.

"Het was een risicovolle etappe voor Bauke, maar er is niets gebeurd en hij was goed. Hij zat telkens in het juiste wiel en sprintte ook goed voorin mee", luidde het oordeel van teambaas Luca Guercilena, die een dag eerder Fabian Cancellara zag uitvallen, tegen NU.nl.

Zonder de Zwitser was Gregory Rast de voornaamste helper van Mollema, maar de landgenoot van Cancellara brak een wiel en moest de Groninger alleen laten in de laatste twee kasseistroken. "Dat was jammer, maar Bauke is koel gebleven en redde zich prima."

Moraal

Guercilena wil aan de goede vorm van Mollema, die maandag al een sterke indruk maakte op de Muur van Hoei, nog geen conclusies verbinden. "Het is duidelijk dat zijn conditie goed is, maar de echte bergen komen nog. Dan kunnen we het pas echt zeggen."

Ondanks het goede optreden van Mollema was het gemis van Cancellara te merken in de etappe. "Het had mooier kunnen worden als hij hier nog was." Mollema gaf vooraf al aan graag samen met de drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix over de kasseien te willen rijden.

"Natuurlijk wilde hij dat, maar Bauke was al klaar om de leidersrol van Fabian over te nemen en het team te dragen. Een leider geeft iedereen de moraal om harder te werken en Bauke doet dat goed."

De Italiaan vreest nog wel dat de ploegentijdrit zondag een moeilijke opgave wordt voor Trek. "Zonder Fabian zal dat erg zwaar worden. Er kan nog van alles gebeuren tot de bergen."

Lees meer over:

Transfercarrousel Formule 1

Transfercarrousel Formule 1
Welke coureur rijdt waar in 2019? En wie zijn in beeld voor welk stoeltje in de koningsklasse?
Tip de redactie