HILVERSUM/DEN HAAG - Trainer Ronald Koeman haalt de spelers van Ajax van het veld bij de eerstvolgende keer dat supporters van de tegenpartij langdurig kwetsende spreekkoren tegen een Ajax-speler laten horen.

Bekijk video reactie Ajax-voorzitter Jaakke: Modem/ Breedband

Zondag beledigde de aanhang van ADO Den Haag Sylvie Meis, de vriendin van aanvoerder Van der Vaart. "Ik heb het met Rafael besproken, en heb met hem afgesproken dat we bij een volgende keer hoe dan ook van het veld gaan", stelde Koeman maandag op televisie bij het programma Voetbal Insite van RTL5. De Haagse fans scandeerden zondag langdurig 'Sylvie is de hoer van Amsterdam'.

Zondag overwoog Koeman al zijn team naar de kleedkamers te sturen, maar gezien de stand (2-3 op dat moment) vond hij dat ongepast.

Ergere dingen

"Hij moet niet zo zeuren", vindt voorzitter Ike Simoncini van de supportersvereniging van ADO Den Haag. "In andere landen gebeuren ergere dingen rondom het veld, Koeman moet niet zo naar Nederland wijzen. En Van der Vaart was verstandig geweest als ie zondagavond gewoon naast Sylvie was gaan liggen en had gezongen: 'ze is ze is van mij'."

Als Haagse fans racistische spreekkoren laten horen, grijpt de supportersvereniging in. Zondag vond Simoncini dat niet nodig. "Ik vind alle aandacht een beetje overtrokken, zo lang het noemen van de naam van een vriendin het enige is. Niet dat het fatsoenlijk is wat er werd gezongen, maar toch. Het is lastig controleren als een honderdtal 16- en 17-jarige tegendraadse jongens dit soort dingen roept."

Bij spreekkoren die in de ogen van de supportersvereniging te ver gaan, lukt het volgens Simoncini doorgaans wel de monden te snoeren. "Dan spreken we die jongens erop aan. Als er dingen worden geroepen zoals vroeger over de zieke vrouw van Louis van Gaal, dan gaat het te ver. Meestal lukt het ons dan wel om ze te laten stoppen. In dit geval vonden we dat niet nodig. Bovendien, over Sylvie Meis wordt al een jaar gezongen, in stadions in heel het land."